Duurzaam ondernemen
Geldzaken

5 tips om slimmer te werken 

Rick schreef er de bestseller GRIP over en legt ons het geheim van slimmer werken uit.
05-02-2021 - door Milou
slim werken

Nooit meer nagelbijten | Foto van JESHOOTS via Unsplash

Tik je 'slimmer werken' in op Google dan krijg je maar liefst 2.8 miljoen resultaten. Er is dus nógal wat over te vinden. Maar wat werkt en waar kun je op een laagdrempelige manier mee aan de slag? Wij spraken hierover met Rick Pastoor - voorheen 'binnenbaas' bij Blendle en daarnaast auteur van het boek 'GRIP', een bestseller over slim werken.

We moeten leren werken

Volgens Rick hebben we eigenlijk nooit écht geleerd hoe we moeten werken en dat is best gek. 'Je komt uit school en start met werken. Er wordt van ons verwacht dat we dat gewoon kunnen. En waar je vroeger de kantoordeur achter je dicht trok en je werkdag voorbij was, stopt het tegenwoordig niet meer. Het werk is nooit klaar en onze werkdagen worden grotendeels bepaald door onze inbox.' Herkenbaar? 

Meer rust en ruimte in je hoofd

Rick heeft flink wat geëxperimenteerd met manieren om (slim) te werken. Hij werkte zich door stapels boeken en artikelen over dit onderwerp en deelde in blogs de methodes die hij testte. Dit alles vormde de basis voor de methode van GRIP.


Rick Pastoor | Foto: Merlijn Doomernik

'Ik merkte dat steeds meer mensen me om praktische tips vroegen. Bijvoorbeeld hoe ze hun werk slimmer konden doen, zodat ze meer gedaan kregen. Of hoe ze in hun drukke werkweek houvast en overzicht hielden.' Bij gebrek aan een boek dat je echt bij de hand neemt schreef hij het zelf, in GRIP legt hij stap voor stap zijn eigen werkmethode uit.

De belangrijkste tips om slimmer te werken

  1. Je agenda is heilig; doe wat er in je agenda staat en wees volledig. Heb je een belangrijke meeting, ruim dan óók voorbereidingstijd in. Meer tijd inruimen voor belangrijke, niet urgente zaken is de sleutel naar meer impact. Schrap daarnaast de terugkerende afspraken die je steevast negeert en doe ook écht wat er in je agenda staat, dat lastige telefoontje wordt dus niet meer vooruit geschoven. 
  2. Bewaar nooit meer iets in je hoofd; zorg voor een extern brein (bijvoorbeeld in de vorm van een app of schriftje) waarin je bijhoudt wat je nog te doen hebt. Je hersenen moet je gebruiken als 'werkgeheugen' en niet als 'harde schijf'. 
  3. Maak meer tijd voor e-mail; reserveer 3x 30 min per werkdag om met focus en concentratie aan je mailbox te werken. Ricks suggestie: elke dag een half uur in de ochtend, een half uur na je lunch en een half uur aan het einde van je dag. En mocht je dat nog niet gedaan hebben, zet dan ook de melding van een nieuwe e-mail uit. Zo word je tijdens het uitvoeren van andere taken niet afgeleid en kom je niet in de verleiding toch je mailbox in te duiken.
  4. Volg steeds de drietrapsraket; Agenda > Takenlijst > E-mail. Dus begin bij je agenda. Staat daar niks voor nu? Pak dan je takenlijst erbij. Voor je takenlijst adviseert Rick de 2-minuten-regel. Als je de taak binnen twee minuten kunt uitvoeren, doe je dat gelijk. Dan hoef je de taak niet te noteren. De laatste trap van de raket is je e-mail. 
  5. Bouw een vangnet; reserveer wekelijks een half uur voor een terug-en vooruitblik. Hierin loop je je agenda van afgelopen en komende week langs. Wat zijn je belangrijkste projecten en wat is de eerstvolgende stap die je daarvoor moet zetten? Reserveer voor deze projecten en taken zoveel mogelijk tijd in je agenda voor komende week. Je bekijkt ook nadrukkelijk wat je afgelopen week liet vallen en geeft dit een nieuwe plek in je agenda. Dit zorgt voor rust in je hoofd. 

Zorg dat het werkt voor jou

Het boek GRIP is te koop in de boekhandel of via Ricks website. Daar vind je ook handige templates en tipt Rick zijn favoriete apps en tools om slimmer te werken. Welke hulpmiddelen je ook kiest, zorg ervoor dat ze werken voor jou!

Oh en mis je nog de juiste omgeving om dat slimme werken in de praktijk te brengen? In dit artikel lees je hoe je een duurzame baan vindt.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!