Lifestyle

5 low waste alternatieven voor inpakpapier 

Bespaar bergen inpakpapier met deze vijf slimme tips!
21-11-2016
Duurzaam inpakken

Pak je presentjes in met oude comics, tekeningen of naaipatronen

Vorige week tipten we je al de leukste duurzame cadeautjes. Vandaag laten we vijf manieren zien hoe je die nieuwe presentjes inpakt met zo weinig mogelijk afval.

1. Oud papier

Oké, je moet het niet gebruiken voor een zachte witte sjaal, een nieuw t-shirt of lieve knuffel. Maar heb je een cadeautje waarbij het niet erg is dat er wat drukinkt op kan komen, gebruik dan oude kranten. Of denk aan landkaarten van je oude citytrips of magazines die je al lang uit hebt. Anders zijn oude comics, technische tekeningen en naaipatronen ook prima opties. Vind je het wat saai, dan maak je toch eerst een mooi vlechtwerk voordat je begint met inpakken.

2. Furoshiki wrapping

Deze traditionele Japanse manier van stof vouwen is een ware kunstvorm. Er zijn ontzettend veel verschillende technieken om met lappen stof allerlei verschillende spullen in te pakken en mee te nemen. Zo’n onverwacht cadeautje ziet er meteen heel mooi uit en de ontvanger kan na afloop zijn nieuwe spullen meenemen in een eigen geknoopte Furoshiki tas! 

3. Stoffen cadeauzakjes

Net zoals een zak voor je brood kun je de cadeautjes natuurlijk ook gewoon in stoffen zakken meenemen op Sinterklaasavond of neerleggen onder de Kerstboom. Stoffen zakjes gebruik je hartstikke makkelijk ieder jaar weer opnieuw. Zo hoef je je ook nooit meer druk te maken of je wel voldoende papier in huis hebt. Je maakt ze makkelijk zelf, daar hoef je geen coupeuse voor te zijn.

4. Gebruik oude dozen

Met een likje verf, een mozaïek van oude magazines, of een set stiften tover je een oude verpakkingsdoos om tot een prachtige cadeaubox. Toegegeven, je moet er een beetje creatief voor worden. Maar wat is er nou leuker dan wat extra liefde bij je cadeautjes stoppen met een persoonlijke boodschap op de verpakking! Geen inspiratie? Check deze site voor de mooiste quotes over ieder thema.   

5. De verpakking als onderdeel van het kado

Geef je een mooie omslagdoek of een dekentje? Wrap ze als een echte Furoshiki pro om een ander cadeautje. Combineer een paar warme sokken met een klein cadeautje, of maak met een theedoek een leuke verpakking voor een kookboek of ander keukengerei. Ook een tshirt, een pyama en andere kleding tover je gemakkelijk om tot een verpakking. Geef een handige opbergbak bij een zak pepernoten, een map bij een artprint of een nieuwe kussenhoes om alles wat een onhandige vorm heeft. Met een beetje slim combineren kom je al een heel eind!

Foto: Jodimichelle, CC via Flickr