Sociaal

5 goede dingen die je vandaag nog kunt doen 

Doe jij vandaag iets goeds voor een ander, de wereld of jezelf?
25-12-2017
Deze goede dingen kun je vandaag nog doen!

Deze goede dingen kun je vandaag nog doen!

Een beetje goed doen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Voor de Wereld van Morgen heeft een lijstje gemaakt met goede dingen die je vandaag nog kunt doen. Laat je inspireren!

1. Duik in de wereld van ontspullen

Ben je op dit moment thuis? Mooi! Kijk dan eens om heen; hoeveel spullen gebruik je dagelijks? Door de jaren heen verzamelt een mens een heleboel spullen die hij of zij niet of nauwelijks gebruikt. Je kunt het rigoureus aanpakken door mee te doen aan The Minimalism Game: binnen 30 dagen gooi je dan in totaal 465 spullen weg. Op dag één gooi je één ding weg, op dag twee ban je twee dingen jouw huis uit, enzovoorts. Met de spullen die jij niet meer gebruikt, kun je een ander heel blij maken. Doneer het bijvoorbeeld aan de Weggeefwinkel of breng het naar een kringloopwinkel in de buurt. Speelgoed dat ligt te verstoffen kun je kwijt bij de Speelgoedbank of kies een ander mooi initiatief dat jij wilt steunen. Maar het kan ook specifieker: Wintervacht tovert tweedehands textiel, zoals dekens, gordijnen en slaapzakken om tot kleding, zoals jassen en truien.

2. Stap over naar een duurzame bank

Het spaargeld van consumenten wordt gebruikt om leningen en hypotheken te verstrekken aan bedrijven en consumenten. Maar weet jij wat 'jouw' bank met jouw geld doet? Investeert het bijvoorbeeld in fossiele brandstoffen? Het is verstandig om daar eens bij stil te staan, want jij kunt een groot verschil maken door over te stappen. ASN Bank is één van de grootste duurzame banken van Nederland. De bank investeert met jouw geld in duurzame ontwikkeling, zoals duurzame energie en een broeikasgasarme economie. Je kunt ook een kijkje nemen op de website van de Eerlijke Bankwijzer om te zien hoe ASN Bank scoort op alle thema's. Bij deze duurzame bank ontvang je relatief hoge spaarrentes en kun je tot je 25ste gratis een rekening openen. 

3. Geef jezelf een vegetarisch kookboek cadeau

Geef jij in de kerstperiode cadeautjes aan de mensen van wie je houdt? Vergeet jezelf niet! Koop een vegetarisch kookboek (en pak 'm eventueel in op een originele manier) en stimuleer jezelf om vaker een dag geen vlees te eten of zelfs volledig vegetarisch door het leven te gaan. Jij mag kiezen. Het blijkt dat je met één dag geen rundvlees eten evenveel water kunt besparen als met een maand lang niet douchen! Dat is wel iets om over na te denken. Je kunt ook in de vorm van een challenge kennismaken met vegetarisch eten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het ongeveer 30 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Zie het als een goed voornemen voor 2018: in januari geen vlees. Succes!

4. Steun een duurza(a)m(e) start-up of project 

Je hoort vaak dat het slecht gaat met het milieu en dat we als samenleving minder oog voor elkaar hebben, maar (gelukkig!) gebeuren er ook zóveel mooie dingen! Steeds meer mensen zien in dat we anders met de wereld om moeten gaan en starten daarom een duurzaam initiatief of project. Alle begin is moeilijk, dus veel start-ups zamelen geld in via crowdfundingplatform Kickstarter. Kijk eens of je een project kunt vinden dat jij tof vindt om te steunen. Jij blij, zij blij! Je kunt nieuwe projecten ook steunen door deze bekendheid te geven in jouw omgeving. Voorbeelden van mooie projecten zijn onder andere: GroenCollect, In Eigen Hand, Buurtproject Koffieschenken, Hulaaloop en SOOP.

5. Zoek contact met een (on)bekende

In bijna elke straat in Nederland woont wel iemand die zich regelmatig eenzaam voelt. Bij elkaar opgeteld zijn dat een heleboel mensen. Jij kunt het verschil maken door eens contact te zoeken met iemand die je niet (zo goed) kent. Zo tover je een glimlach op het gezicht van hem of haar, maar je doet ook meteen iets voor jezelf, want een nieuw contact is verfrissend en fijn. Je kunt ook een uit het oog verloren vriend, familielid of kennis weer eens benaderen, wie weet borrelt de vriendschap weer op. Heb je geen idee wie je vandaag blij zou kunnen maken met een praatje? Adopteer dan een oma of opa! Het initiatief Omapost koppelt mensen aan een eenzame oudere. Zo kun jij regelmatig contact zoeken met hem of haar door te bellen, een kaartje te sturen of eens langs te gaan. 

Wat ga jij doen vandaag?