5 documentaires die je gezien móet hebben 

Deze documentaires veranderden de wereld
25-01-2016

Still uit Chasing Ice. In deze indrukwekkende documentaire volg je de reis van James Balog naar de Noordpool.

Soms verschijnt er een documentaire die een enorme impact heeft. Op jou of op de samenleving. De Correspondent schreef eerder al een artikel over films die de wereld veranderden. Hierop ontstond bij mijn vriendengroep een discussie: welke documentaires hebben nou écht impact gehad? En waarom? Deze discussie was te interessant om te laten liggen. Daarom nu op Voor de Wereld van Morgen: 5 documentaires die je gezien móet hebben. Ken jij er nog meer?

An Inconvenient Truth

Waar gaat het over? Vrijwel iedereen kent deze Oscar-winnende documentaire van Al Gore over de opwarming van de aarde. De voormalig vicepresident van de Verenigde Staten laat zijn onrust blijken en laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van de klimaatveranderingen.

Waarom moet je deze documentaire zien? We geven toe: Al Gore en deze documentaire zijn bij vlagen té dramatisch en overdone. Typisch Amerikaans, dus. Toch kun je niet om de invloed van deze documentaire heen. Al Gore maakt problemen die op wereldwijde schaal spelen heel inzichtelijk. Zo laat hij bijvoorbeeld aan de hand van een hoogwerker zien hoe exponentieel de CO2 concentratie is gestegen. Maar aan de andere kant laat hij voorbeelden zien uit zijn eigen leven wat deze documentaire ook heel erg persoonlijk maakt. De film van Al Gore heeft een enorme maatschappelijke invloed gehad. Vele (politieke) leiders zijn geïnspireerd geraakt en pleiten voor een serieus klimaatbeleid. Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Chasing Ice 

Waar gaat het over? In Chasing Ice volg je de heftige reis van National Geographic fotograaf James Balog door de Noordpool. Sinds 2007 plaatst hij in landen als Groenland, IJsland en Alaska camera’s (op zonne-energie!) die de veranderende gletsjers vastleggen. 

Waarom moet je deze documentaire zien? De film is gemaakt door fotografen van National Geographic. Dit levert indrukwekkende beelden op. Het is een visueel prachtige film, zonder twijfel. Maar meer nog is het een belangrijk historisch document met onweerlegbaar bewijs dat eeuwenoude gletsjers langzaam verdwijnen. Het is veelzeggend dat de maker James Balog voor deze film een klimaatscepticus was. Deze reis opende zijn ogen – en die van de rest van de wereld. Genoeg redenen om te zeggen: gaat dat zien!

Cowspiracy

Waar gaat het over? In Cowspiracy zien we Kip Anderson, de milieuactivist die er volgens hem alles aan deed om zijn steentje aan het milieu bij te dragen. Totdat hij op onderzoek uitging. Anderson komt er achter dat de voedselindustrie verreweg de grootste vervuiler van het milieu is. Voor het maken van 1 kilo vlees wordt bijvoorbeeld ongeveer 15.000 liter (!) water gebruikt.

Waarom moet je deze documentaire zien? Deze documentaire zet je echt aan het denken over je eetgewoontes. Waarom eten we eigenlijk zo veel vlees als dit onwijs slecht voor het milieu blijkt te zijn? Moeten we dan duurzaam of biologisch vlees eten, of blijkt dit ook niet te werken? En waarom is hier eigenlijk niets over te vinden bij organisaties zoals Greenpeace? Kip Anderson is na het maken van deze documentaire veganistisch geworden. Zal deze documentaire dat ook met jou doen?

Blackfish

Waar gaat het over? Blackfish is een documentaire die gaat over de zeer intelligente orka Tilikum, die in gevangenschapschap zit. Tilikum kwam wereldwijd in het nieuws nadat hij haar trainster Dawn Brancheau had gedood.

Waarom moet je deze documentaire zien? Blackfish laat zien hoe schrijnend de situatie van orka’s in gevangenschap is. Orka’s zijn emotionele dieren die psychologische schade oplopen doordat ze letterlijk jarenlang in een badkuip wonen. Nadat Tilikum zijn trainster had gedood onderzocht Gabriela Cowperthwaite dit incident. Volgens SeaWorld vinden de orka’s het dol fijn om daar te verblijven. Het overlijden van Dawn Brancheau was een fout van haarzelf en had niets te maken met het gedrag van de orka. Na gesprekken met deskundigen en trainers kwam Cowperthwaite tot een hele andere conclusie.

No Impact Man

Waar gaat het over? No Impact Man gaat over een familie uit Manhattan die besluit om een jaar lang een compleet andere levensstijl aan te nemen om zo geen negatieve invloed op het milieu uit te oefenen.

Waarom moet je deze documentaire zien? Het experiment dat de familie samen uitvoert is geen gemakkelijke opgave. De ‘normale consument’ zou zich niet voor kunnen stellen hoe het is om geen afval te produceren. De kans bestaat zelfs dat de meeste mensen daar totaal niet mee bezig zijn. Doordat deze familie zo vastberaden is om milieuvriendelijk te leven zie je de dagelijkse dingen vanuit een ander perspectief. Na het zien van deze documentaire denk je er vast wel twee keer over na voordat je producten in verpakking koopt en dit vervolgens in de prullenbak deponeert.

Ken je zelf nog documentaires die je gezien moet hebben? Laat het ons weten!