Eten en drinken

4x unieke drankjes met een duurzaam tintje 

Niets mis met een goede biologische wijn of speciaalbiertje maar deze drankjes geven net wat meer feestvreugde.
21-12-2018 - door Maartje

Foto Jennifer Pallian

Nederland staat niet echt bekend als een groots producent van smakelijke drankjes (oranjebitter anyone?) maar er komen steeds meer ondernemers die feestelijke dranken maken met een tof verhaal. Verras je vrienden en familie met deze unieke drankjes deze feestdagen!

Cider van Nederlandse bodem

Cider wordt in Nederland steeds populairder en inmiddels kun je niet één maar zelfs twee bijzondere ciders in huis halen. Zo maken vier vrienden in Groningen de Doggerland Craft Cider van appeloverschotten van particulieren. In april 2018 lanceerden ze hun twee eerste ciders: Gembergloed en Honinghout en inmiddels is het assortiment uitgebreid met de ciders Ad Hop, Wildebras en Mon Sherry dus keuze genoeg! Je kunt Doggerland Craft Cider hier kopen.

Om verspilling van fruit tegen te gaan hebben ook telers in de Betuwe de handen ineengeslagen. Samen produceren ze cider gemaakt van 'krenkelaars', fruit dat geen perfect uiterlijk heeft en daarom niet kan worden verkocht. Omdat met de smaak niets mis is, maken de telers cider van dit fruit dat de toepasselijke naam Krenkelaar appelcider heeft gekregen. Een deel van de opbrengst wordt door de telers geïnvesteerd in de aanleg van bloemranden, bijenhagen en nestgelegenheid voor wilde bijen om zo de biodiversiteit in de Betuwe te vergroten. Een geweldige voorbeeld van een criculaire onderneming!

Krenkelaar cider

De Krenkelaar appelcider is er in een alcoholische en non-alcoholische variant en is onder andere te koop bij Dille & Kamille. Hier vind je een overzicht van alle verkooppunten.

Champagne van de Rotterdamse kerstboom

Al die mooie kerstbomen die je met de feestdagen ziet staan worden aan de start van het nieuwe jaar weggegooid. Ontzettend zonde vond Maidie van den Bos en kreeg het voor elkaar dat zij de Coolsingel kerstboom die eind 2017 in Rotterdam stond, mocht gebruiken. Haar doel was om van de 45 jaar oude boom onder andere 500 flessen dennenchampagne te maken.

Ze heeft een alcholosche en non-alcoholische versie laten maken die je kunt kopen bij de Rotterdam Tourist Info in het Schielandhuis, Stek de Stadstuinwinkel en bij Swan Collectiv op de Witte de Withstraat. Van de stam van de boom heeft Maidie unieke kisten laten maken voor de champagne, zo is er niets van de boom verloren gegaan.

Champagne van de Coolsingelspar

Bier van regenwater

Geen gebrek aan regen in Nederland maar al dat water verdwijnt nu nog grotendeels roemloos in het riool. Dat kan beter, je kan het ook gebruiken om bier mee te brouwen! Dat is wat het team van Rainbeer doet. En niet alleen omdat ze wel een biertje lusten, met hun regenwaterbier willen ze op een orginele manier het gesprek over klimaatverandering en klimaatadaptatie aangaan. Hiermee wonnen de ondernemers in 2016 de ASN Bank Wereldprijs en sindsdien zijn ze hard aan het brouwen gegaan.

De biertjes van Rainbeer

Zo zijn er inmiddels 6 verschillende regenwaterbiertjes: Code Blond, Kouwe Snuffel, Frieze Boezem, Parapluvius, Yung Bok en de nieuwste aanwinst Zoere Stoever. Uniek is dat de mannen van Rainbeer hun biertjes brouwen met lokaal regenwater. Zo is de weizen Parapluvius gemaakt met regen uit Nijmegen en de triple Frieze Boezem met buien uit Leeuwarden. Zo wordt regen bijna leuk...

Wodka van biologische tulpenbollen

De kans is groot dat je nog nooit zo'n oer-hollandse borrel hebt gedronken: Joris en Bart maken namelijk wodka van biologische tulpenbollen! De heren runnen samen de destilleerderij Clusius Craft Distillers die de Dutch Tulip Vodka produceert. Maar dat ging niet zonder slag of stoot; het duurde uiteindelijk drie jaar voordat de heren erin slaagden om daadwerkelijk wodka te maken van tulpen. En nog een goeie ook, zo zijn fijnproevers Jonnie & Thérèse Boer groot fan van de tulpenwodka.

En dan is de wodka ook nog eens duurzaam, doordat er gebruik wordt gemaakt van biologische tulpenbollen hebben de telers een vast afzetkanaal voor hun bollen.En dat is zeker voor biologische bollen extra belangrijk, doordat dara geen pesticiden op worden gespoten zijn ze minder lang houdbaar en zouden ze dus bij het afval belanden als ze niet worden verkocht. Ook de 'misbaksels' die niet in de bloemhandel kunnen worden verkocht kunnen prima worden gebruikt voor de wodka.

Je koopt deze unieke wodka bij een select aantal slijters of online.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!