Natuur
Duurzaam wonen
Lifestyle

4x slimme tools om je planten groen te houden 

Met deze tools houd je je kamerplanten beter in leven, van makkelijke plantenvoeding tot slim watersysteem.
18-09-2020 - door Maartje
Planten met gieter

Zo houd je je kamerplanten in leven. Foto: Kaufmann Mercantile

Groene vingers zijn echt geen vereiste om je planten groen en in leven te houden. Met een beetje aandacht en wat hulp van slimme tools kom je een heel eind.

Planten helpen de lucht in je huis te zuiveren en er is zó'n enorme keus dat er ook voor jou een bij zit die je mooi vindt. Heb je een groene huisgenoot, dan houd je hem met deze tools en producten ook een beetje in goede doen.

Planten voeden: de 1x per jaar oplossing

Planten moeten water hebben, dat is geen nieuws meer. Maar wist je dat elke kamerplant ook voeding nodig heeft? Die haalt hij in eerste instantie uit de grond waar hij in is geplaatst maar als die opraakt zal je zelf wat moeten geven.

En dat is makkelijker dan je denkt. Gebruik hiervoor een Grondlegger van Soil Sisters. Je graaft een kuiltje in de aarde, legt er een 100% organische Grondlegger in en zo heeft je plant weer genoeg voeding om door te groeien.

De slimme grondleggers van Soil Sisters geven je plant een jaar lang voeding. Foto: Soil Sisters

De grondleggers zijn geschikt voor alle plantensoorten en komen in 2 maten om te voorkomen dat je je plant een overdosis geeft. Kijk hier voor een overzicht van de verkooppunten.

Ook mooi, Bodemliefde dat door Bob wordt gemaakt op zijn boerderij in Abcoude. Hier geef je je planten 3x per jaar een handje van. Iets meer werk dus.

Planten voeden: de high-tech DIY oplossing

Drie jonge ondernemers uit Duitsland hebben een compacte machine gebouwd waarmee je je eigen keukenafval binnen 48 uur omzet in compost. De KALEA machine belooft  10 liter GFT-afval om te zetten in 1,5 liter compost.  En daar kun jij je planten dan weer mee voeden.

De KALEA belooft in 48 uur compost te maken van je keukenafval. Foto: KALEA

De compostmachine wordt aangestuurd met een iOS/Android app waarmee je onder andere de voortgang kunt monitoren. Het water dat overigens als bijproduct van de compost ontstaat, is ook een delicatesse voor je planten.

De machine is nog niet op de markt, de ondernemers gaan in oktober crowdfunden. Doe je mee aan de crowdfunding, dan krijg je maximaal 50% korting op de machine. En dat is welkom, want het aankoopbedrag staat nu op €899,-.

Geen zin in een extra machine in je keuken? En ga je liever voor low tech? Lees dan onze tips hoe je zelf een composthoop kunt maken.

Water geven: ze kunnen het ook best zelf

Hoewel de meeste planten het loodje leggen omdat ze veel te veel water krijgen (it's a thing), ga je ook wel eens op vakantie. Of ben je gewoon te vergeetachtig. Dan zijn er manieren om je plant zichzelf zijn water te laten geven.

Zo is er het systeem van Blumat. Hier steek je een keramieke kegel in je plant en hang je het slangetje in een pot met water. Zodra de plant uitdroogt ontstaat er onderdruk in de kegel die ervoor zorgt dat het water wordt aangezogen.

Voor je buitenplanten kun je gebruik maken van een Olla, een keramieke, poreuze pot die je ingraaft in een grote plantenbak. Deze vul je met water en vervolgens geeft deze langzaam water af aan je plant. Wordt al sinds de oudheid gebruikt en werkt echt.

Tenslotte: de plantenspuit

Lekker low tech, een glazen plantenspuit om je planten mee te besproeien. Dat vinden ze namelijk best lekker, even wat vocht op de blaadjes. Zeker in de winter als de verwarming staat te loeien en de lucht droog is.

En de spuit is ook handig als je plant last krijgt van nare beestjes, beetje zeepsop in de plantenspuit en je spuit de ongewenste gasten er zo af. 

Lekker low tech en fijn voor je planten: de plantenspuit. Foto: de plantenspuit van de auteur

Meer weten over planten?

Planten zien er leuk uit, houden je lucht schoon en jou nét een tikkie gezonder. Lees dus vooral verder over deze groene huisvrienden.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!