Reizen

4x fietsroutes in Europa die je niet wil missen 

Binnenkort op sustainable tripje? Pak de trein naar België, Frankrijk of Duitsland en regel een fiets.
12-09-2018 - door Roos
Foto: Victor Xok via Unsplash

Foto: Victor Xok via Unsplash

Af en toe moet je er even tussenuit. Dan kun je natuurlijk op citytrip naar Kopenhagen, een campertje fixen via Camptoo óf je doet een van deze vette fietsroutes. En als je het dan helemaal goed wilt aanpakken neem je lekker de trein in plaats van het vliegtuig.

Fietsen op een oud treinspoor

Wist je dat je in België ruim 1300 kilometer aan oude spoorlijnen en jachtpaden hebt die onderling zijn verbonden - en zijn omgebouwd tot fietspaden? Het RAVel-netwerk is eindeloos en de routes brengen je naar Luik, Namen of Chimay (yup, daar komen die biertjes dus vandaan). Ook leuk: zeventien oude treinstations langs de route zijn nu smulstations waar je (h)eerlijk kunt lunchen. Geen kleffe broodjes, want er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van streekproducten. Ben je niet zo'n fietser? Op de routes kun je ook prima stukken wandelen - of oldskool skeeleren. 

Deze Franse spots zijn alleen voor tweewielers

Een Frankrijktripje is altijd goed. Wist je dat de overheid de afgelopen jaren de Voies Vertes heeft aangelegd? Paden langs de kust, rivieren en kanalen zijn omgetoverd tot fietsroutes waar geen auto's mogen komen. Lekker rustig dus én deze tochtjes brengen je naar plekken waar je met de auto niet zo snel zult komen. Onze favoriet is de route langs Biarritz. De kust is prachtig, en het stukkie fietsen is goed te combineren met dagjes strand - en lekker suppen, surfen of gewoon dobberen in zee.

Foto: Emma Paillex

Bye Berlijn, hello bospad!  

Duitsland is natuurlijk net als Nederland een fietsland - en als je op citytrip gaat is een fietsje huren uiteraard een aanrader. Maar wist je dat je in Berlijn gemakkelijk in een paar dagen om de stad heen kunt fietsen? Om Berlijn ligt een fietspad van ruim 200 km die je langs veel mooie natuur leidt. Zo kun je een weekje citytrip goed combineren met een paar dagen weg uit de drukte.

Door heel Duitsland kun je trouwens prima fietsen - onze Oosterburen hebben dat grondig aangepakt met Radnetz, een fietspadennetwerk die je door heel duitsland brengt. Ook rond Hamburg, München of Düsseldorf liggen toffe routes die je gemakkelijk kunt combineren met een paar dagen stad.

Foto: Benjamin Balasz

Dit park in Valencia was ooit rivier

Wist je dat er tot de jaren zestig een grote rivier door Valencia stroomde? Na een tragische overstroming in '57 is de rivier drooggelegd en omgetoverd tot een park, met heel mooie fietsroutes die je door de stad leiden. Een aanrader dus om (delen van) het fietspad in het park te pakken om van A naar B te komen in de stad. Veel lunchtentjes zijn er niet in het park - en daarom picknickt iedereen! Lekkers meenemen en genieten dus van het mooie uitzicht.

Frankrijk heeft de Voies Vertes, en zo heeft Spanje de Via Verdes. Een ander landschap, maar hetzelfde idee. Een netwerk van oude spoorlijnen die zijn omgetoverd tot fietspaden, waar je dus ook mooi kunt wandelen en skeeleren - maar die niet toegankelijk zijn voor auto's. De paden zijn in totaal 2500 km lang, en er zijn 120 vaste routes uitgestippeld die je kunt fietsen.

Nog meer weten over fietsen?

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!