Energie
Klimaat
Tech

4x deze auto's rijden op zonlicht 

Verplaatsen we ons over een tijdje in deze bolides? Deze 4 zonneauto’s moet je een keer gezien hebben!
11-11-2017
Stella Vie is één van de 4 vette zonneauto's van dit moment.

Afbeelding: TU Eindhoven/ Bart van Overbeek

De markt van zonneauto’s lijkt steeds groter te worden. Ook in Nederland zitten we niet stil. Zo heeft het raceteam van de Technische Universiteit Delftal zeven keer de World Solar Challenge gewonnen, een wedstrijd voor zonneauto's door de Australische woestijn. Dit lijstje met 4 zonneauto’s laat zien hoe ver we al zijn op het gebied van zonne-energie en vervoer.

Lightyear One

Lightyear

Afbeelding: Lightyear

Vijf afgestudeerde studenten van de TU Eindhoven hebben een aantal jaar geleden het bedrijf Lightyear opgericht. Eerder al ontwikkelde het bedrijf de zonneauto’s Stella en Stella Lux, beiden vierzitswagens die rijden op zonne-energie. Maar nu heeft Lightyear een nieuwe zonneauto ontworpen. De Lightyear One 'the electric car that charges itself' is een elektrische, vierwielaangedreven auto die wordt opgeladen met zonne-energie. Na opladen kan de auto tot 800 kilometer rijden.

De auto kan ook opgeladen worden met een stekker, maar dat is eigenlijk niet nodig. In het dak van Lightyear One zitten zonnecellen verwerkt die voor genoeg energie zorgen om de batterij gedurende de dag op te laden.

Sion

Deze zonneauto heeft zonnecellen op het dak, aan beide zijkanten, op de motorkap en aan de achterkant. Met een volle batterij heeft de Sion een actieradius van 240 kilometer. De maker van Sion, het Duitse Sono Motors, heeft ook gedacht aan luchtfiltering. In het dashboard zit een speciaal mos geïntegreerd. Het filtert tot twintig procent van de fijne stofdeeltjes en heeft een regulerend effect op de vochtigheid in de auto. Naar verwachting komt de auto in 2019 op de markt.

Afbeelding: Sono Motors

Stella Vie

Zonneauto Stella Vie lijkt misschien weinig op een echte auto, het voertuig deed dit jaar wel mee aan de World Solar Challenge. In de categorie voor gezinsauto’s was Stella Vie zelfs de beste. De auto is ontwikkeld door studenten van de TU Eindhoven.

De auto kan 1000 kilometer rijden met de energie die wordt gegenereerd tijdens een zonnige dag in Nederland. Als je niet zoveel kilometers per dag rijdt, kun je de overtollige energie terugleveren aan het energienet of gebruiken in je eigen huis.

Afbeelding: TU Eindhoven/Bart van Overbeek

Nuna9

Ook deze zonneauto deed dit jaar mee aan de World Solar Challenge. En dat niet alleen, Nuna9 reed als snelste 3.000 kilometer door Australië. Studenten van de TU Delft hebben deze razendsnelle zonneauto ontwikkeld.

In vergelijking met Nuna1 tot en met Nuna8 is de negende editie een compact racemonster. De auto kan rijden met een zonnepaneel van slechts vier vierkante meter.

Afbeelding: Nuna9/Nuon Solar Team

En tot het zover is...

Totdat we allemaal in zo'n toffe zonne-bolide rondrijden lees je hier 5 tips om nu al duurzaam op weg te gaan! En wist je dat er ook al straatlantaarns zijn die je elektrische auto opladen? En als je meer wilt lezen over zonne-energie, ken je de Roll-Array al? Dit bijna 200 meter lange zonnepaneel kun je in 5 minuten uitrollen als een tapijt, daarmee heb je in een keer een energiebron die een ziekenhuis met 120 bedden van energie kan voorzien.