Lifestyle
Mode
Sociaal

46 Dresses helpt vrouwen aan nieuwe jurken en kansen 

Kende jij dit bijzondere initiatief al?
20-04-2017
46 Dresses door Alice Mahran

46 Dresses door Alice Mahran

46 Dresses wil iedere vrouw in Nederland het gevoel te geven dat ze goud waard is. Daarom verhuren ze prachtige jurken om geld op te halen voor vrouwen die het financieel moeilijk hebben. Iedere keer als er tien jurken zijn uitgeleend kunnen ze aan een vrouw, die vaak jaren niets voor zichzelf heeft kunnen kopen, een gloednieuwe jurk cadeau doen en haar via hun netwerk helpen aan nieuwe kansen. We spraken oprichter Margo den Ouden over dit mooie initiatief.

Het ontstaan van een prachtinitiatief

In 2015 ontstond het idee voor 46 Dresses. Margo vertelt: “Ik was op een feestje en sprak een vrouw die een mooie leren handtas bij zich had. Ik zei dat de tas haar fantastisch stond. Vervolgens vertelde ze me dat het een tweedehands tas was die ze cadeau had gekregen en dat er gaten in de binnenkant van de bekleding zaten, maar dat ze er zó blij mee was omdat ze al jaren niets voor zichzelf had kunnen kopen. Ze deelde haar verhaal en daardoor besefte ik dat ‘verborgen’ financiële nood steeds vaker voorkomt in Nederland. Het ging me aan het hart.”

“’s Avonds stond ik in mijn kledingkast en telde mijn jurken. Het waren er meer dan 50! Allemaal prachtige jurken die ik door de jaren heen verzameld had. Ik had een prachtige lichtblauwe jurk in mijn handen en dacht: die is voor haar!”

46 Dresses door Alice Mahran

Een bijzonder moment

Margo gaf de jurk aan de vrouw en dat was het begin van 46 Dresses: “Haar reactie op het cadeau krijgen van de jurk was voor mij een defining moment. Ik besefte dat als ik met zo’n klein gebaar een vrouw kan bemoedigen ik dat vaker moest gaan doen! Een jurk laat zien dat je zin hebt in het leven. En zo bleef ik mijn jurken weggeven aan vrouwen die door een moeilijke financiële tijd gingen; een single moeder, een ZZP-er die al lange tijd ziek was.”

“Uiteindelijk besefte ik me: ik kan al mijn jurken weggeven óf ik kan mijn mooiste 46 jurken uitlenen om daarmee nieuwe jurken te kopen voor vrouwen in Nederland die door een moeilijke tijd gaan. En zo geschiedde. Door donaties door individuelen en een aantal retailers zijn momenteel honderden jurken beschikbaar in verschillende maten.”

46 Dresses: hoe het werkt

Wij waren wel benieuwd hoe het precies werkt. Margo legt uit: “Op Facebook zie je een groot deel van de collectie van 46 Dresses. Deze zijn er allemaal in één maat en dus uniek. Vervolgens mail je de naam van de jurk en de datum dat je de jurk wilt dragen naar hello@46dresses.com. Daarna kan je de jurk komen passen en ophalen in Utrecht. Een week later breng je de jurk weer terug en stomen wij hem. De kosten zijn 29 euro.”

“Wanneer er tien jurken zijn uitgeleend, geven wij een gloednieuwe jurk èn schoenen cadeau aan een vrouw die door financiële nood gaat. Op dit moment gaat dat allemaal dus nog via Facebook, maar in de toekomst hopen we het proces simpeler en sneller te maken via onze website.”46 Dresses door Alice Mahran

Een betrokken community

De vrouwen die een nieuwe jurk cadeau krijgen vallen veelal onder de 'de nieuwe armen'. Margo licht toe: “Zij zijn vaak wel werkend maar met nèt genoeg inkomen om zelfstandig van maand naar maand te leven. Het zijn bijvoorbeeld vrouwen die single moeder zijn met een minimum inkomen of ZZP-ers die door een buffer heen zijn en geen nieuwe opdracht hebben. Onze steun aan hen lijkt wellicht ‘kortdurend’, maar het effect dat dit heeft op de eigenwaarde werkt veel langer door dan het ontvangen van een eenmalig cadeau.”

“We merken dat in een tijd van veel somber nieuws in de media, mensen enorm geraakt worden door de gebaren en positiviteit van 46 Dresses. We hebben zo’n ontzettend mooie, lieve en betrokken community op social media. Iedereen denkt mee en werkt mee. Die oprechte betrokkenheid ontroert me nog elke dag.”

“We willen een boodschap van hoop overbrengen en vrouwen bemoedigen en supporten. Zo ben ik op dit moment bijvoorbeeld ook bezig om een vrouw, die ik heb ontmoet tijdens het passen van haar jurk, te helpen om haar eigen businessplan te schrijven en haar verder te helpen via ons netwerk.”

46 Dresses door Alice Mahran

Toekomstplannen

Tot slot vroegen we Margo wat voor dromen en plannen zij heeft voor de toekomst. Ze vertelt bevlogen:

“Voor nu richten we ons op twee dingen. Allereerst willen we wetenschappelijk gaan onderbouwen wat we doen. Hiervoor hebben we hulp van een aantal experts op dit gebied, zoals een epidemioloog, socioloog en een psycholoog. Zo hopen we uiteindelijk samen nog meer vrouwen te activeren en hun eigenwaarde te laten stijgen.”

“Daarnaast doen we ons best om de grote vraag naar jurken aan te kunnen. Ik begon ooit met 46 jurken maar inmiddels zijn er wel 400 jurken. We zijn nèt over naar een nieuwe locatie, want deze werden tot maart 2017 nog allemaal uitgeleend vanuit mijn slaapkamer. In de toekomst willen we graag een 46 Dresses website lanceren waarmee jurken (van maat 34 tot 46) kunnen worden bekeken en verhuurd.”

“Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk vrouwen samen brengen, meer werkgelegenheid creëren en meer evenementen organiseren. Er is zoveel moois aan de horizon!”

 

Wil jij meer weten over 46 Dresses? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle prachtige afbeeldingen bij dit stuk zijn van 46 Dresses en gemaakt door Alice Mahran. Ben je nieuwsgierig naar andere ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode, raadpleeg van vooral onze pagina over de overgang van fast fashion naar slow fashion.