Groene stad
Tech

400.000 bomen per dag planten met drones 

Een Britse start-up heeft een techniek ontwikkelt om met behulp van drones bomen aan te planten.
20-08-2019 - door Maartje
drones

Afbeelding: BioCarbon Engineering

BioCarbon Engineering, een start-up uit het Britse Oxford, is in september 2018 gestart met het aanplanten van bomen in Myanmar. Ze maken hiervoor gebruik van drones en kunnen hiermee maar liefst 400.000 nieuwe boompjes per dag aanplanten!

De start-up heeft deze technologie getest in Myanmar, een land dat extreem kwetsbaar is voor cyclonen en klimaatverandering. Dit wordt mede veroorzaakt nadat land het in de afgelopen decennia 1 miljoen hectare mangrove verloor, en juist het mangrove ecosysteem is erg belangrijk voor de natuur. Inmiddels zijn de zaden die in 2018 door de drones de grond in zijn geschoten uitgegroeid tot kleine mangrove bomen van ca 50cm hoog.

Drones kunnen efficiënt bomen aanplanten

Tien drones, die aangestuurd worden door twee bestuurders, kunnen in theorie 400.000 bomen per dag aanplanten. De drones zijn ontwikkeld door ex-NASA medewerker Lauren Fletcher, de oprichter van BioCarbon Engineering. "Met de efficientie die de drones ons bieden kunnen we op dezelfde schaal bossen aanplanten als dat ze nu verdwijnen." De test in Myanmar stemt positief dat deze technologie ook in andere gebieden kan worden aangewend. Hoe de techniek precies werkt wordt in de onderstaande video toegelicht.

Nieuw bos in de strijd tegen klimaatverandering

Dat je ook veel bomen kan aanplanten zónder technologische hoogstandjes blijkt uit de actie van Ethiopië. Zij hebben in een collectieve actie op 29 juli 2019 naar eigen zeggen 350 miljoen bomen aangeplant.

Op mondiale schaal nieuwe bomen aanplanten is volgens de Britse ecoloog en VN-adviseur Thomas Crowther een effectieve manier om de klimaatverandering te vertragen. Zo stelt de Trillion Trees campagne van de Verenigde Naties dat we met het aanplanten van één biljoen bomen in staat zijn om 25% van onze wereldwijde CO2-uittstoot te compenseren. Dit ontnuchterende cijfer laat zien dat we zélfs met aanplanten van zulke grote hoeveelheden bomen méér moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan en de negatieve effecten van onze CO2-uitstoot te compenseren.

Meer bomen in Nederland

Ook in Nederland komen er steeds meer initiatieven om meer bomen aan te planten in ons land. Juist ook om klimaatverhandering en het hitte-eiland effect in steden tegen te gaan. Bekijk ook zeker even deze verhalen en doe mee!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!