Plastic
Eten en drinken
Zero waste

4 x duurzame koffiebeker to go 

Deze vier koffiebekers voor onderweg zijn gemaakt van duurzame materialen én zijn bijna volledig plasticvrij
03-03-2022 - door Pien
Koffie to go smaakt het best uit je eigen herbruikbare koffiebeker. Foto: Retulp

Koffie to go smaakt het best uit je eigen herbruikbare koffiebeker. Foto: Retulp

Wist je dat er alleen op NS-stations per jaar al zo’n 30 miljoen kopjes koffie worden verkocht? Steeds meer van deze koffies worden in herbruikbare koffiebekers geschonken, maar het is nog altijd een fractie van het totaal. Ook op veel kantoren kun je je koffie alleen in een plastic of kartonnen koffiebeker krijgen. Nu we weer wat vaker naar ons werk gaan of de trein pakken is het een mooi moment om over te stappen op een duurzame, herbruikbare koffiebeker to go. Met deze vier opties zit je sowieso goed!

1. Retulp – Thermosbeker van gerecycled staal

Een compacte thermosfles of een lekker grote koffiebeker: de RVS Tumbler van het Nederlandse Retulp zit er met 300 ml precies tussenin. De Tumbler is gemaakt van deels gerecycled roestvrijstaal en heeft alleen een klein beetje plastic in de dop. Doordat de fles dubbelwandig is blijft je koffie of thee lekker lang warm. Ideaal voor een lange treinrit of tijdens een lange wandeling.

Ook fijn: de beker is volledig lekvrij én komt standaard met een handig theefilter. Bovendien zorg je er met de aanschaf van een Retulp thermosbeker voor dat mensen elders ter wereld schoon drinkwater krijgen. Voor elke verkochte fles doneert Retulp namelijk 1000 x de inhoud van die fles aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Materiaal: (Gerecycled) roestvrijstaal
Vaatwasserbestendig: Ja, maar dop liever met de hand afwassen
Lekvrij: Ja
Thermos: Ja, houdt dranken tot 8 uur warm en tot 12 uur koud
Inhoud: 300 ml
Prijs: € 24,95

De Retulp Tumbler is onder andere te koop bij Miisha en Zo Zero.

Foto: Retulp

2. Circular&Co - Circulaire koffiebeker

Bij Circular&Co geloven ze dat de toekomst circulair is. Dus brachten ze een herbruikbare koffiebeker op de markt die gemaakt is van… oude single-use koffiebekers! De beker is ook nog eens 100% lekdicht, heeft een handige drinkdop en ziet er supermooi uit. Wij zijn fan! 

Je Circular&Co koffiebeker zou zo’n 10 jaar mee moeten gaan, en anders kun je losse onderdelen kopen en deze vervangen. Is je beker echt afgeleefd? Dan neemt Circular&Co de beker weer in om te zorgen dat hij volledig gerecycled wordt. Krijg je ook nog eens een kortingscode voor terug.

Materiaal: gemaakt van gebruikte single-use koffiebekers
Vaatwasserbestendig: Ja
Lekvrij: Ja
Thermos: Ja, houdt je koffie 60 tot 90 minuten warm of koud
Inhoud: 227 of 340 ml
Prijs: € 14,50 - € 15,75

Te koop bij oa Bag Again en Ecomondo.

Foto: Circular&Co

3. Ecoffee Cup – Koffiebeker van bamboe

Van effen kanariegeel tot gebloemd of strak zwart met gouden lijnen: wat je smaak ook is, Ecoffee Cup heeft een koffiebeker to go voor je. Naast hun omvangrijke vaste collectie, brengt Ecoffee Cup ook special editions op de markt, zoals deze prachtige collectie met botanische designs van William Morris. 

De Ecoffee Cup bekers zijn bijna volledig biobased. De beker zelf wordt gemaakt van bamboe en mais en een gepatenteerde hars van aloe en soja; de deksel en ‘grip’ van latexvrije siliconen. De beker is bovendien goed te recyclen. Daarvoor kun je hem kosteloos terugsturen naar Ecoffee Cup met het retourlabel op hun website.

Klein minpuntje van de Ecoffee Cup is dat hij niet 100% lekvrij is. Gelukkig is de drinkopening in de deksel wel goed af te sluiten, dus een sprintje naar de trein kom je zeker ongeschonden door.

Materiaal: Bamboe- en maisvezels met siliconen deksel en ‘grip’ (latex- en ftalatevrij)
Vaatwasserbestendig: Ja, bij gebruik ecostand
Lekvrij: Nee
Thermos: Nee
Inhoud: Van 180 ml tot 475 ml
Prijs: € 14,50 - € 15,75

Te koop bij oa Ecomondo.

Foto: Ecoffee Cup

4. Weducer Cup  – Koffiebeker van koffiedik

Een koffiebeker voor de échte koffiefan: de Weducer Cup van het Berlijnse Kaffeeform. Deze stijlvolle beker giet je niet alleen vol met koffie, hij bestáát ook uit koffie. De beker wordt namelijk gemaakt met gerecycled koffiedik (wat kan dat goedje allemaal niet?), gecombineerd met andere hernieuwbare plantaardige grondstoffen. De natuurlijke materialen houden je koffie ook lekker lang warm, én maken de beker superlicht. Een ideale metgezel voor onderweg dus. Wil je de beker lekvrij kunnen meenemen in je tas? Koop er dan de losse schroefdeksel bij.

Materiaal: Koffiedik en andere hernieuwbare grondstoffen, verhard met biopolymeren
Vaatwasserbestendig: Ja, bij gebruik ecostand
Lekvrij: Ja, met Weducer cap
Thermos: Nee
Inhoud: 300 ml
Prijs: € 15,90 (beker) en € 3,90 (deksel)

Te koop bij oa Miisha en Bag Again.

Foto: Kaffeeform

Goede koffie voor bij je duurzame beker

Je fijne nieuwe koffiebeker drinkt natuurlijk pas echt lekker als er goede koffie of thee in zit. En dan hebben we niet alleen over smaak, want veel gerenommeerde koffiemerken nemen het niet zo nauw met duurzaamheid. Ze gebruiken bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen of betalen boeren geen eerlijke prijs. 

ASN Bank zocht uit welke koffiemerken vooroplopen met hun duurzame missie en welke nog een stap te zetten hebben. Spoiler alert: onze communityleden Moyee Coffee, EEK Coffee en Circular Coffee Collective gooien hoge ogen!

Ben je meer van de thee? ASN Bank Wereldprijs winnaar Wilder Land maakt Nederlandse kruidenthee die de biodiversiteit herstelt. Lekker in je thermosbeker, en lekker voor de bij en andere insecten!

Meer herbruikbare artikelen

Naast koffiebekers zijn er nog veel meer wegwerpartikelen die je kan vervangen door een herbruikbare, duurzame variant. Zo maken we samen de afvalberg kleiner en de wereld mooier!

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.