Mode
Duurzaam ondernemen

3x een écht goed horloge 

Met een goed verhaal op tijd komen? Deze horloges zijn gemaakt van vegan- en ananasleer!
02-01-2018 - door Milou

De horloges van TIVC zien er geweldig uit en zijn ook nog eens 100% cruelty-free | Foto: TIVC

Duurzame accessoires ​schieten als paddestoelen uit de grond. Tassen, schoenen, sieraden, zonnebrillen, you name it! Hoe zit het eigenlijk met horloges? Nou, die zijn er ook! Wij hebben de 3 mooiste horloges met een goed verhaal voor je op een rijtje gezet. 

Votch vegan horloges

Votch is een horlogemerk uit Engeland, opgericht door Laura Stageman in 2016. Nadat zij zelf last kreeg van een ernstige huidaandoening, waarbij haar huid letterlijk losliet, was Laura maandenlang gedwongen thuis. Tijdens deze periode verdiepte ze zich in voeding ten opzichte van gezondheid, ze werd vegan en besloot nooit meer de huid van een levend wezen te dragen. 'How, when I felt the pain of losing my own skin, could I ever wear that of another being?'

Toen ze op zoek ging naar een nieuw (vegan) horlogebandje, en geen goed exemplaar kon vinden, was het idee voor Votch geboren! Ook vanuit haar bedrijf vindt Laura het belangrijk om goed te doen, zo ondersteunt ze iedere 3 maanden een ander goed doel waar 10% van de opbrengsten naartoe gaan. Laura heeft ook nog wel een tip voor andere (beginnende) duurzame ondernemers. 'Plan and know your audience, speak to people and seek advice along the way.' De horloges komen in allerlei toffe kleuren en uitvoeringen en zijn te koop via de website (free worldwide delivery), prijzen variëren tussen de € 130,- en € 170,-. 

Votch

TIVC, Time Fo(u)r Change

Volgens de website van het Australische TIVC - wat staat voor Time IV Change - is dit 'the original vegan watch brand'. Oprichters Marko en Monique geloven dat iedereen de mogelijkheid heeft om een positief effect te hebben op de wereld. Zij doen dat door het maken van 100% cruelty-free horloges en kleine lederwaren. Ook TIVC ondersteunt goede doelen, 10% van de opbrengsten gaat naar 7 organisaties die zich inzetten voor mens, dier en natuur.

TIVC heeft verschillende collecties, een Piñatex collectie (waarbij de bandjes gemaakt zijn van ananasleer) maar ook een collectie met eco-suede. Dit is gemaakt van gerecycled polyester en het productieproces is vergelijkbaar met dat van papierrecycling, er worden geen schadelijke chemicaliën voor gebruikt. De horloges komen in 2 verschillende formaten, zijn te bestellen in de webshop (levering wereldwijd) en prijzen varieren tussen de € 118,- en € 145,-. 

TIVC

Dan & Mez, gemaakt van ananas-leer

Het team achter dit jonge horlogemerk wil Duitse ambacht combineren met innovatieve en duurzame materialen. De uurwerken worden in Duitsland met de hand gemaakt en alle horloge-bandjes van Dan & Mez zijn van ananasleer, beter bekend als Piñatex. Deze vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst en vormen een mooi vegan alternatief voor leer. 

In 2017 voerden ze een geslaagde crowdfundcampagne waar ze 117% van het streefbedrag behaalden. Volgens oprichters Feramez en Julian is 'the path to convince others to be more environment and people conscious is by showing hem that beautiful watches can be eco-friendly yet sophisticated and fashionable'. De prijzen liggen tussen de 229 en 379 euro.

Lian & Mez

Supernova & paddenstoelenleer

Nou vooruit, nog eentje dan. Ceriel en Tom uit Delft maken met Supernova namelijk een volledig circulair horloge, van gerecycled materiaal en een service die zorgt dat de materialen weer opnieuw worden gebruikt. Na een mooie crowdfundcampagne zijn ze op dit moment druk bezig met de productie van de eerste exemplaren. Wij gaan Supernova in de gaten houden! 

En mocht je benieuwd zijn naar andere natuurlijke alternatieven voor leer. Heb je al weleens van paddenstoelenleer gehoord? 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!