Lifestyle

3x duurzame zonnebrand  

Vaak en lekker dik smeren is al jaren het credo, maar veel zonnebrandcrèmes zijn niet goed voor de zee. Wat smeer je eigenlijk op je huid?
18-05-2018 - door Roos
Foto: Norman Grande via Unsplash

Foto: Norman Grande via Unsplash

Wist je dat heel veel zonnebrandcrèmes een stof bevatten die koraalriffen aantast? In Hawaii verbleekt het koraal in een rap tempo en dus stemde het hele eiland vóór een verbod op dit soort crèmes. En dat is goed nieuws! De grootste boosdoener is de stof oxybenzone, een chemische stof die maakt dat je huid goed beschermd wordt tegen UV-licht. Zonde, want er zijn ook duurzame ingrediënten die een goed UV-filter vormen.    

Wanneer je je insmeert met zonnebrandcrème en vervolgens een frisse duik neemt in zee, laat een groot deel los; daarom moet je je immers weer insmeren als je gezwommen hebt. De achtergebleven zonnebranddeeltjes slaan neer op het koraal en tasten op die manier het rif aan.

Overigens wordt coral bleaching niet alleen veroorzaakt door zonnebrandcrème: de opwarming van de aarde en de gigantische hoeveelheid plastic in de zee spelen hier uiteraard ook een rol in. Wij stelden - met hulp van Dit is een Goede Gids - een mooi lijstje duurzame zonnebrandcrèmes samen die minstens net zo goed tegen de zon beschermen.

SMPL 

De merknaam zegt het al: in de producten van SMPL zit niks kunstmatigs of overbodigs, en ook over de verpakking is nagedacht: die wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. De zonnebrandcrème bevat een mineraal UV-filter, helemaal natuurlijk dus, en laat geen witte waas achter. En de pompjes van SMPL zijn ook nog eens heel mooi vormgegeven - geïnspireerd door Mondriaan. Need we say more?   

                      De zonnebrandcrème van SMPL kost €25 en bestel je gemakkelijk online

Naïf

Dit Nederlandse merk, opgericht door twee vaders, timmert al een paar jaar aan de weg met duurzame huidverzorgingsproducten. "We willen deze plek beter achterlaten dan hoe we 'm gevonden hebben, voor onszelf en de volgende generatie" - aldus oprichters Sjoerd en Jochem. De zonnebrandcrèmes van Naïf zijn gemaakt met een natuurlijke, minerale filter maar zonder oxybenzone, octinoxate en microplastics. Hierdoor kun je er met een gerust hart de zee mee in, het rif en koraal hebben er geen last van!

De zonbescherming van Naïf is online verkrijgbaar vanaf €21,95 maar ook te koop bij bv. Etos  

Lavera 

De producten van Lavera komen uit jawel; Duitsland. Onze oosterburen lopen immers al jaren voor als het gaat om natuurlijke en duurzame cosmetica. Het merk biedt zowel zonnebrand in een handige spray-verpakking (zonnefactor 20), als een tube crème met de hogere factor 30. Lavera-cosmetica vind je in de meeste natuurdrogisten. Ook belangrijk: gebruik na het zonnen wat vaker crèmespoeling in je haar, dat helpt tegen het uitdrogen - en laat Lavera daar nu ook (h)eerlijk spul voor maken.   

  

De producten van Lavera kun je via verschillende natuurdrogisten en online kopen, prijzen liggen rond de €9,95

Zo ontdek je of jouw zonnebrand oké is

Wil je checken of jouw favoriete merk oké is? Dit kun je gemakkelijk zien door op de ingrediëntenlijst te zoeken naar titaniumdioxide; een natuurlijk filter dat door de meeste duurzame alternatieven gebruikt wordt. Sommige merken maken ook gebruik van een ander mineraal UV-filter: zinkoxide.

Goedjes die je in ieder geval niet in je zonnebrand wilt hebben zijn dus oxybenzone, maar ook octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en benzophenone. Hierover lees je trouwens meer in Dit is een Goede Gids van Marieke Eyskoot, hét boek voor een duurzame lifestyle. 

 Foto: Jacob Repko via Unsplash

Plasticvrije zonnebrand

Nasat de ingrediënten is natuurlijk ook de verpakking iets om over na te denken. Gelukkig vind je steeds vaker zonnebrand zonder plastic. Merken die reef safe én verantwoord zijn zijn onder andere Suntribe en Rokai. 

En jaha, dit weet je natuurlijk al lang, maar denk hier ook even aan deze zomer:

  • Tussen 12.00 en 15.00 is de zonnekracht het sterkst, dus zoek dan vooral lekker de schaduw op als het je te heet wordt 
  • Draag een hoedje als het warm is én een van deze duurzame zonnebrillen - je kijkers moeten immers ook goed beschermd worden 
  • Ze worden nog wel eens overgeslagen: vergeet je lippen en oren niet tijdens het insmeren 
  • Wil je zo min mogelijk zonnebrandcrème gebruiken? Draag dan een katoenen t-shirtje tijdens de warmste uren 

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!