Biodiversiteit

3 miljoen nieuwe bomen voor chimpansees  

Het Jane Goodall Instituut en non-profit One Tree Planted willen zo de thuisbasis van de chimpansee herstellen in Oeganda.
07-08-2020 - door Aniek
Bomen worden geplant door One Tree Planted

One Tree Planted wil 3 miljoen bomen planten in Uganda | Foto: One Tree Planted

Het Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project, zoals het project officieel heet, draagt bij aan het herstel van de Albertine Rift bergbossen. Dit bijzondere gebied vormt de thuisbasis van ’s werelds grootste aantal bedreigde diersoorten (onder andere de chimpansee, berggorilla en de gouden meerkat).

De Albertine Rift strekt zich uit over een gebied van meer dan 1.000 kilometer lang. Het gebied is zó groot dat het delen van zowel Oeganda, als Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia en Congo beslaat.

Het diverse gebergte is bijzonder omdat het heel veel verschillende diersoorten herbergt.  Zo vind je hier bijna de helft van alle zoogdieren van het Afrikaanse vasteland. Veel van deze diersoorten komen zelfs alleen in dit gebied voor. Een groot deel wordt bedreigd met uitsterven; hun leefomgeving is de afgelopen decennia flink geslonken. De biodiversiteit van het gebied staat op het spel en dat kan grote gevolgen hebben.

Het Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project moet hier verandering in brengen. Op 14 juli, heel toepasselijk ook World Chimpanzee Day, kondigden het Jane Goodall Instituut de samenwerking aan met NGO One Tree Planted. Samen willen ze 3 miljoen bomen planten in de Albertine Rift om de natuur te helpen herstellen. 

Chimpansees in Oeganda ernstig bedreigd

De chimpansee is een van de vele diersoorten in de Albertine Rift die bedreigd wordt. Het welbevinden van deze mensaap is meestal een goede indicatie van hoe goed een natuurgebied wordt beschermd. De chimpansee leeft namelijk in kleine groepen en plant zich langzaam voort (gemiddeld één geboorte per vijf jaar). Voor het voortbestaan van een gezonde populatie chimpansees zijn er tenminste 500 chimpansees in één leefgebied nodig. In Oeganda (en andere Afrikaanse landen) is dit bijna nergens het geval.

In Uganda zijn nu nog een paar duizend chimpansees te vinden, maar toch is de toekomst van deze mensaap onzeker. Foto: Julie Ricard via Unsplash

Ondanks dat er in Oeganda nog een paar duizend chimpansees te vinden zijn, blijft de toekomst van deze mensaap onzeker. Foto: Julie Ricard via Unsplash

Geen groen kolonialisme

Herbebossingsinitiatieven worden steeds vaker beschuldigd van groen kolonialisme. Ze worden gezien als ingrepen van westerse milieuactivisten die de lokale omstandigheden en bevolking compleet negeren. Het Jane Goodall Instituut en One Tree Planted willen dit voorkomen door zich aan de onderstaande richtlijnen te houden:

  1. Het herstellen van aangetaste gebieden in de Albertine Rift door inheemse bomen te zaaien, altijd in samenwerking met lokale bevolkingsgroepen.
     
  2. Heropbouw van verwoeste zones van het Kagombe Central Forest Reserve door te focussen op herstel van ecologische functies (zoals de creatie van nieuw habitat).
     
  3. De promotie van boslandbouw en het onderwijzen van meer dan 700 lokale huishoudens zodat ze in staat zijn om  het bos te integreren met hun landbouwsystemen.
     
  4. De versterking van monitorsystemen en wetshandhaving door het trainen van lokale mensen om illegale activiteiten te voorkomen.

Netflix documentaire Jane Goodall

Het Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project wordt gesteund door het Jane Goodall Instituut. Het instituut werd in 1977 opgericht om onderzoek naar, en bescherming van, chimpansees in het wild te bevorderen. In de afgelopen 40 jaar is het gelukt om 3,4 miljoen hectare leefgebied van de chimpansee tot beschermd gebied te verklaren. En dit is slechts één van de bewonderenswaardige mijlpalen van het instituut.

Wil je meer leren over de oprichter van het instituut, bioloog Jane Goodall, en haar werkzaamheden met chimpansees? De documentaire Jane op Netflix is een echte aanrader!

Het onderzoek van Jane Goodall in de jaren 60 en 70 heeft voor altijd veranderd hoe de wetenschap aankijkt tegen de mens en haar voorouder. Foto: The Jane Goodall Institute

Chimpansees én het klimaat redden

Herbebossing biedt niet alleen nieuw leefgebied voor bedreigde diersoorten – zoals de chimpansee – maar helpt ook om klimaatverandering tegen te gaan.  Gelukkig komen dit soort initiatieven niet alleen in Oeganda voor. In Pakistan betaalt de regering hun bevolking om bomen te planten om zo werkloosheid tegen te gaan, in de Filipijnen moet je eerst een boom planten voordat je mag afstuderen en in Canada en Denemarken gebruiken ze crowdfunding om nieuwe bomen te planten.

Zelf een boom planten?

Wil je nu zelf bijdragen aan het Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project? Dat kan! Op de website van One Tree Planet kun je voor 1 dollar (ongeveer 85 eurocent) een boom planten. Je kan zelfs een aantal bomen cadeau doen!

Ook in Nederland kun je helpen met de vergroening en het herstellen van bosgebied. Via de Nederlandse stichting Trees For All kun je ook in de buurt een boom laten planten.

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!