Klimaat
Duurzaam ondernemen

2018 wordt het jaar dat we allemaal regenwaterbier gaan drinken 

In 2016 wonnen de mannen van Hemelswater de ASN Bank Wereldprijs. Hoe gaat het nu met de regenwaterbierbrouwers?
11-01-2018 - door Maartje
Kouwe snuffel van Rainbeer

Aan water geen gebrek in Nederland, het komt regelmatig met bakken uit de lucht vallen. En met ons veranderende klimaat kunnen we in Nederland steeds meer piekbuien verwachten. Een groepje Amsterdamse ondernemers zag juist de mogelijkheden die al deze regen bood, ze gingen er bier van brouwen!

Met dit idee, dat toen nog Hemelswater heette, wonnen Joris en zijn mede-ondernemers in 2016 de ASN Bank Wereldprijs. Hij was op het idee van regenwaterbier gekomen toen hij in opdracht van de gemeente Amsterdam en WaterNet met een groep studenten aan het brainstormen was over creatieve oplossingen voor een klimaatadaptieve stad. Toen hij op een regenachtige avond thuis bier aan het brouwen was, en besefte hoeveel water daarvoor nodig was, kreeg hij zijn eureka moment: regenwaterbier.

De mannen zijn na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs hard aan het werk geweest. Zo hebben ze onder andere hun naam verandert in 'Rainbeer' en worden er dit jaar maar liefst 3 nieuwe biertjes gelanceerd! Tijd dus om eens bij te praten met de ondernemers.

Hiphopbier voor meer klimaatkennis

Joris: "Vorig jaar hebben we onze naam verandert in Rainbeer. We vonden Hemelswater een geweldig poëtische naam maar er waren helaas al andere partijen met eenzelfde soort naam, en om verwarring te voorkomen hebben we ervoor gekozen om onze naam te veranderen."

Het team van Rainbeer, Joris is de tweede van rechts

En Rainbeer pakt meteen goed uit want het lanceert dit jaar maar liefst 3 nieuwe biertjes. 2018 lijkt dan ook het jaar te worden waarop regenwaterbier gemeengoed wordt. 

Joris: "We startten in januari met de introductie van Kouwe Snuffel. De naam komt van een Helders marineterm voor een koud biertje, kouwe snuffel, wat goed part omdat het bier wordt gebrouwen op Fort Westoever door brouwerij Helderse Jongens. In maart lanceren we een triple die een ode brengt aan de frieze wateren: Frieze Boezen. Dit bier wordt gebrouwen door Grutte Pier brouwerij en brouwerij Admiraal. Tenslotte gaan we in de lente samen met hiphop label 'Noah's Ark' (what's in a name!), een heus hiphop bier lanceren om een nieuwe, jonge doelgroep bewust te maken van regenwaterproblematiek en klimaatverandering."

En met een beetje geluk komt daar zelfs nog een vierde biertje bij. Zo werkt Rainbeer samen met Innofest om tijdens Eurosonic Noorderslag regenwater op te vangen in de hoop dat er genoeg gaat vallen om een Gronings bier mee te brouwen.

Meer doen met regenwater

Het brouwen van een regenwaterbiertje is nog niet zo makkelijk. Zo is de wetgeving rondom het gebruik van regenwater erg vaag. Joris: "Dit houdt ons en onze partners tegen om grote slagen te maken. Wij hebben een coalitie gevormd om de regelgeving rondom regenwater helderder te krijgen zodat regenwater straks op meer manieren kan worden gebruikt."

"Maar we zijn ook met waterkennisinstituut KWR in overleg of we een gezamenlijk onderzoek kunnen starten over hoe we regenwater breder toepasbaar kunnen maken. Hiervoor zoeken we nog (financiële) partners die de stimulering van regenwatergebruik als bijvoorbeeld productiewater, bluswater of speelwater, willen ondersteunen."

Zelf proeven? Je kunt al een van de Rainbeer-biertjes bestellen in zo'n 70 kroegen in Nederland, waaronder bij Brouwerij de Prael in Amsterdam, en de mannen hopen snel ook in meerdere supermarkten te vinden te zijn. We'll keep you posted!

Meer biernieuws?

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!