18 opmerkelijke initiatieven die de wereld op een betere manier willen voeden 

10-08-2015
Flickr: David Crummy

Flickr: David Crummy

Op het nieuws hoor je regelmatige slechte berichten over ons voedsel: rundvlees blijkt soms afkomstig van paarden, plofkippen zakken door hun poten en bijen sterven massaal door de gifstoffen die wij in de landbouw gebruiken. Bovendien is de conventionele landbouw ook nog eens verantwoordelijk voor 14% van de wereldwijde broeikasgas emissies. Kan dat niet anders? Jazeker wel.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen in Nederland die duurzaam willen eten. En er zijn talloze creatieve wereldverbeteraars die zich inzetten om ons voedsel eerlijker, groener en diervriendelijker te maken. Hier vind je 18 opmerkelijke, inspirerende, door de wol geverfde of startende initiatieven op een rij.

1. Mycophilia

Mycophilia (letterlijk: “liefde voor schimmels”) is een bedrijfje dat verweven wil zijn met verschillende Amsterdamse communities. Het wil deze voorzien van lokale, duurzaam geproduceerde paddenstoelen. En dan hebben we het niet over de geestverrijkende versie, maar gewone, eetbare paddenstoelen...

2. Rotterzwam

Rotterzwam kweekt ook eetbare paddenstoelen, maar dan in Rotterdam. Bijzonder detail: ze kweken op het koffiedik van Rotterdamse horeca en kantoren.

3. Bitterballen van oesterzwammen

Geïnspireerd door Rotterzwam, nam Harry de Vries uit Groningen het initiatief om paddenstoelen te kweken over. Van zijn oesterzwammen maakt hij ook bitterballen die hij vanuit een mobiele eettent verkoopt op festivals en feestjes. Opmerkelijk detail: zijn eettent is gemaakt van gerecycleerde aluminium aanrechtbladen

4. GroHolland

Nog een initiatief om duurzaam paddenstoelen te kweken op koffiedik is GroHolland. Gro staat voor Green Recycled Organics.

5. Mobiele tuinen

Mobiele tuinen is gestart met een individuele mobiele tuin. Het doel is om een inventieve en mobiele stadstuincultuur te creëren.

6. Voedselbos

Dit initiatief staat nog in de kinderschoenen, maar is gebaseerd op beproefde strategieën uit de permacultuur-beweging. De oprichter wil een voedselbos realiseren waar bomen en planten groeien die eetbaar zijn voor mensen. Het voedselbos is effectiever in productie dan reguliere landbouw.

7. De streekboer

De streekboer brengt gebruikers en makers van eerlijk voedsel bij elkaar. Zowel consumenten als horeca ondernemers kunnen online hun voedsel bestellen op het platform van de streekboer.

8. Fattoria la Vialla

Deze biologisch dynamische boerderij ligt in Toscane. De boerderij slaat meer CO2 op dan dat ze uitstoot. De productie draait op hun eigen zonnepanelen en emissies door transport worden gecompenseerd.

9. Biologisch dynamisch in Nederland

Ook in Nederland is er al menig biologisch dynamisch bedrijf opgestaan: Heerlijkheid Groot Weerde, De Hooge Weyer, Graasboerderij.

10. East Coast Organics

Deze boerderij ligt zo’n 15 kilometer ten zuidwesten van Edinburgh. Ook deze boerderij verbouwt biodynamisch biologische producten. De boerderij levert zogenaamde ecoboxes direct bij de consument.

11. Delftse proeftuin

Langs de spoorzone van Delft wil de Delftse proeftuin een tuin worden die naast het produceren van duurzaam voedsel 1) de bewustwording en kennis van duurzaam voedsel vergroot 2)  stimuleert tot het kopen van duurzaam geproduceerd voedsel en 3) sociale duurzaamheid (cohesie) stimuleeert.

12. The Dutch Weed Burger

Deze burger is gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten en verrijkt met supergezond zeewier.

13. Le Compostier

Met Le Compostier wordt het gemakkelijk om je eigen compost te maken. Biologische compost en aarde zijn schaars en kostbaar, dan is het dus veel gemakkelijker als je het voor weinig geld zelf kunt maken op je terras, balkon of dakterras.

14. Zilte aardappelen op Texel

Door klimaatveranderingen valt op sommige plekken minder neerslag, waardoor de bodem verzilt. Op Texel verbouwt Marc van Rijsselberghe een aardappelsoort die gedijt in een zilte bodem.

15. Daktuinen

Daktuinen zijn van de Verenigde Staten en Canada overgestoken naar Nederland en zijn al een tijdje in trek. Ze maken onderdeel uit van de beweging Urban Farming. Ook in Nederland zijn daktuinen populair. Amsterdam kent de grootste daktuin van Europa.

16. Tuin op de Pier

Op de braakliggende Lloydpier in Delftshaven heeft een groep van honderd bewoners een grote moestuin, buurtpark, fruitboomgaard en hondenspeelveld gerealiseerd. De bewoners willen met Tuin op de Pier ook vooral bijdragen aan de sociale cohesie. Het is de bedoeling dat het een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud waar samen wordt gewerkt aan een gezonde groene leefomgeving.

17. Buitengewone varkens

Buitengewone varkens is een initiatief uit Twente dat varkens, varkens laat zijn. Ze lopen buiten in weides, akkers en in het bos. Deze blije varkens zorgen voor heerlijk vlees dat bovendien diervriendelijk tot stand is gekomen.

18. Groengilde Broederhaantje

We staan er niet vaak bij stil, maar de kippen die wij eten krijgen niet alleen vrouwelijke kuikens maar ook mannelijke. Deze kleine haantjes worden normaal gesproken op dag één afgemaakt omdat er per 50 kippen maar één haan nodig is. Nu kun je deze hanen een goed leven geven door er één te bestellen om later op te eten. Dit klinkt cru, maar al ons vlees komt natuurlijk van een dier dat doodgemaakt wordt. Met dit initiatief is er minder afval en aandacht voor diervriendelijkheid.