Eten en drinken
Reizen

13x de leukste vegan hotspots  

Zin om eens vegan buiten de deur te eten? Deze hotspots zijn onze favoriet!
03-04-2020 - door Jessie
Vegan food is lekker én goed voor het milieu

Vegan food is lekker én goed voor het milieu

Plantaardig eten, op Instagram vooral omschreven als #veganfood, is niet alleen fijn voor het milieu, maar óók heel fijn voor jou. Deze Nederlandse vegan hotspots bewijzen namelijk dat een plantaardig taartje, lunch of driegangendiner helemaal niet saai of onsmakelijk is.

Veganistisch eten is goed voor het milieu

Wist je dat vlees op nummer twee staat in de impact top-10? Tweederde van de impact van voedsel komt alleen al door vlees, aldus Babette Porcelijn.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer in een burger kunt bijten. Want er zijn genoeg plantaardige alternatieven! Wat dacht je van een Dutch Weed Burger? Gemaakt van zeewier, maar net zo lekker als een biefstukburger. Oké, we liegen: hij is eigenlijk lekkerder! Je vindt de Weed Burger bij vestigtingen van Bagels&Beans in heel Nederland, én bij een van de restaurants op de kaart van The Dutch Weedburger.

Een smakelijke Dutch Weed Burger

Foto: Dutch Weedburger

De impact van soja versus vlees

Niet alleen de mest, het watergebruik en het land dat de dieren nodig hebben is belastend voor het milieu; ook soja heeft een enorme impact. Nu denk je misschien: maar veganisten eten toch vet veel soja? Dus dat is dan toch superslecht? Nope. Onderzoek naar de verwoestende impact van de sojaboon toont aan dat de grootste impact van soja in veevoer zit. That’s right; jouw biefstukje ‘bevat’ veel meer soja dan een sojaburger! Er zijn overigens ook nog genoeg andere plantaardige eiwitbronnen dan soja. Probeer bijvoorbeeld eens de burger van Herbivoor in Groningen!

Veganistisch eten buiten de Randstad

Je hoeft echt niet in de grote stad te wonen om vegan proof te kunnen eten. Check bijvoorbeeld eens Bindi Café in Amersfoort of eet een Schaamteloosburger bij vegan restaurant Stoom in Middelburg! Hier vind je naast de heerlijke maaltijdsalades, soepjes, broodjes en taart ook een verpakkingsvrije winkel waar je allerlei fijne ingrediënten voor thuis kunt kopen. Handig om je vegan challenge ook daar door te zetten!

Meer zin in wat zoets? Snappen we. En Renate en Frank van Sharp Sharp ook. Zij serveren in hun Rotterdamse cakebar de lekkerste vegan, glutenvrije taartjes, die zonder dierlijke producten, gluten en geraffineerde suikers zijn gemaakt. De jonge ondernemers leveren aan restaurants van Heerenveen tot Zierikzee, dus je hoeft niet helemaal naar de Randstad af te reizen om een vegan feestje te vieren. Ook de taartjes en cakes van SUE, zoet zonder suiker, zijn door het hele land te verkrijgen. Maar voor een lunch, borrel of ontbijtje moet je naar de winkel in Rotterdam gaan: vegan scrambled egg of wentelteefjes met cashewcream, anyone?

Taartjes van Sharp Sharp

Foto: Sharp Sharp

Fijne vegan restaurants met sfeer

Romantische date gepland? Dan wil je natuurlijk wel een beetje uitpakken. Aloha in Rotterdam is naar eigen zeggen ‘alles wat je zoekt, als je zoekt naar écht iets anders’. In het restaurant (waar vroeger Tropicana zat) geniet je van de heerlijke vegan oesterzwambitterballen of een veganistische bloemkoolsteak, mét uitzicht op de Maas!

In Den Haag is FOAM een echte must: de kaart wisselt zó vaak dat je terug blijft komen. En alles is even lekker. Is FOAM al vol? Ga dan naar Hagedis in Den Haag. Hier vind je heerlijke biologische vega(n) gerechten. 

Bij Meatless District in Amsterdam geniet je van plantaardige gravad lax, artisjoksoep of een jackfruitstoof. Meer zin in vegan kaas? Dan is Mr. & Mrs. Watson een must-visit in Amsterdam. 

En bij Gare Du Nord in Rotterdam dineer je romantisch in een oud treinstel.   Ben je op zoek naar iets meer casual (aka lekker in je sloeberoutfit wat eten)? Ga dan snacken bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Wegens succes is deze nieuwe hotspot al op meerdere locaties (o.a. Marie Heinekenplein en Staringplein) te vinden.

In Utrecht is Waku Waku echt de moeite waard. Hier vind je állerlei vegan lekkers. En vergeet ook Oproer brouwerij en biercafé niet. Hier serveert Punk Dog vegan street food, geïnspireerd door de straten van São Paulo. 

Meatless district Amsterdam

Foto: Meatless District Amsterdam

Vegan buffetrestaurants om over op te scheppen

Ook Spirit, in Amsterdam en Rotterdam, is een goede hangout voor een vega-verantwoord ontbijtje, lunch of diner. Je kunt hier zelf opscheppen van het buffet, waardoor je precies kunt kiezen wat je lekker vindt. Hetzelfde concept vind je bij restaurant Loff in Breda (momenteel op zoek naar een nieuwe locatie, maar wél beschikbaar voor catering). Check de lekkere salades met gemarineerde champignons, belugalinzen of ‘feto’ en ga ook zeker voor de dips van zeewier, bietenhummus en wortellabne.

Lekker op het terras bij Aloha

Foto: Sophia van den Hoek (www.sophiavandenhoek.com) voor Aloha  

Wat is jouw favoriete vegan hotspot?

Nog even allemaal op een rijtje, maar geloof ons: het is moeilijk kiezen!

 • Aloha Bar – Rotterdam
 • Bindi café – Amersfoort
 • FOAM - Den Haag
 • De Groene Chef – Tilburg
 • De Herbivoor – Groningen
 • Imagine – Middelburg
 • Gare Du Nord - Rotterdam
 • Loff – Breda
 • Meatless District - Amsterdam
 • Sue – Rotterdam + heel Nederland
 • Sharp Sharp – Rotterdam + heel Nederland
 • Spirit – Amsterdam + Rotterdam
 • Vegan junk food bar – Amsterdam
 • Mr. Mrs. Watson - Amsterdam

Ook leuk: 

 • Waku Waku in Utrecht
 • Konijnenvoer in Arnhem 
 • Bij Albrecht in Eindhoven
 • Daantje Food & Drinks in Dordrecht 
 • Restaurant Vanplanten in Utrecht
Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.