10.000 plastic flessen worden een boot met een verhaal 

06-03-2014
redders

Zo'n tweeenhalf jaar geleden kreeg ik een leuke mail, waarin ik werd voorgesteld aan een man met een droom. Hij wilde een einde maken aan de plastic soup en had hulp nodig. Ik houd nou eenmaal van mensen met dromen, dus ik was benieuwd naar zijn verhaal. We dronken een kop koffie en ik was verkocht.

Hij heette Marius Smit. Zijn missie was gestart tijdens een wereldreis. Hij zat op een strandje in Borneo, het paradijs op aarde. Althans voordat er op veilige afstand van het eiland een tyfoon langsraasde. De volgende ochtend leek het paradijs op een plastic vuilnisbelt.

Deze ervaring liet hem niet los. Hij besloot om in actie te komen door een boot te bouwen van plastic afval uit de Amsterdamse grachten: de Plastic Whale. Een schijnbaar onmogelijk plan, maar bij die kop koffie vertelde hij het met zoveel overtuiging, dat ik wist dat die boot er zou komen. Mijn collega's bij de ASN Bank deelden dit gevoel en we gingen hem helpen.

Drie jaar later is de boot er. Dankzij honderden mensen, vrijwilligers en bedrijven die een bijdrage leverden. Dankzij het succes van het jaarlijkse Oud Amsterdamsch Plastic Visschen, maar vooral dankzij Marius die niet opgaf en jachthaven Bouwmeester die de boot bouwde.

Duizenden plastic flessen gingen de Amsterdamse gracht uit, in de shredder en werden iets van onbetaalbare waarde: een boot met een verhaal. En deze boot werd op 5 maart tijdens de HISWA voor het eerst aan het publiek getoond.De boot overtrof  al mijn verwachtingen. Een opvallende sloep van 6 meter. Met netten om te vissen. Gemaakt uit 10.000 pet flessen en met een mozaiek bodem van de doppen. Marius zijn droom is gerealiseerd, maar zoals je in het filmpje ziet, zal hij geen afscheid van de Plastic Whale nemen. Naast dromer en ondernemer heeft hij er namelijk een officiele baan bij: plastic visser.Als je een keer mee wilt vissen, dan kan dat vast wel. En wil je zelf zo'n boot? Dan kun je die laten bouwen. Afval genoeg helaas, maar hopelijk worden het collectors items in Nederland. Aan Marius zal het in elk geval niet liggen, die houdt de grachten schoon en maakt ons bewust dat dromen voor de wereld werkelijkheid kunnen worden.Meer informatie:www.plasticwhale.orgwww.facebook.com/plasticwhaleHeb je zelf net zo'n mooi idee en hulp nodig?Plaats het dan op www.voordewereldvanmorgen.nl/projecten.