10.000 HOURS wil het fijne festivalgevoel met iedereen delen 

De stichting organiseert speciale vrijwilligersdagen zodat ook kwetsbare doelgroepen kunnen genieten van een festival.
01-11-2016

Op de Extreme Outdoor volunteers day van 10.000 HOURS

De organisatie 10,000 HOURS brengt festivalbezoekers in contact met kwetsbare ouderen en jongeren. Dit resulteerde zelfs in een samenwerking tussen de 12-jarige Yuriko en dj Nicky Romero.

Jaloersmakend

Menig vrijwilligersorganisatie is jaloers op het aantal enthousiaste vrijwilligers dat zich aanmeldt voor de activiteiten van 10,000 HOURS. Gemiddeld trekken die zes keer zoveel vrijwilligers als dat er plaatsen zijn. De organisatie brengt festivalbezoekers in contact met ouderen en jongeren met een beperking. “Met ouderen bakken we bijvoorbeeld pannenkoeken in de gemeenschappelijke ruimte en daarna organiseren we een feestje. Zodra je een discoplaat opzet, gaan de voetjes van de vloer en begint de polonaise”, zegt Nienke Basslé van 10,000 HOURS.

Een festival op de groep

Voor jongeren organiseert de stichting andere activiteiten, zoals de festivaltour. “Samen met vrijwilligers brengen we dan decorstukken van festivals naar de instellingen waar de jongeren met een verstandelijke beperking wonen. Vaak kunnen ze zelf niet naar festivals, bijvoorbeeld omdat dat te veel prikkels geeft. Wij brengen het festival dan naar ze toe. Daarnaast geven we een dans- en dj-workshop.”

Op één van dit soort dagen ontmoette Yuriko (12) de dj Nicky Romero. Samen besloten ze een track op te nemen. Yuriko kreeg daarbij hulp van het team van Nicky Romero, zoals zijn producers en mocht gebruik maken van zijn studio. Over deze samenwerking werd een korte documentaire gemaakt. “Yuriko heeft zijn eigen ervaringen verwerkt in een nummer. Door omstandigheden kan hij niet meer thuis wonen en daarnaast wil hij ook graag een meisje zijn in plaats van een jongen. Over dit proces gaat zijn track.”

Direct en ontwapenend

Yuriko heeft zijn nummer in september laten horen aan de vrijwilligers op de Sensation-vrijwilligersdag van 10,000 HOURS. “Hij was eerst heel zenuwachtig, maar het ging ontzettend goed. De bezoekers waren heel erg enthousiast. Yuriko is erg direct en ontwapenend. Hij liet duidelijk merken dat hij de aandacht en het project heel mooi vond.”

Basslé heeft wel een verklaring voor het succes van de stichting. “Onze vrijwilligers bezoeken zelf graaf festivals en feestjes en dat gevoel willen ze graag delen met anderen. Vaak horen we dat ze al heel lang vrijwilligerswerk wilden doen, maar dat zelf lastig vonden om te regelen. Wij helpen ze daarbij.”

Win een plekje! 

Op 30 november is er een B2S vrijwilligersdag, waar jongeren met een beperking een festival krijgen voorgeschoteld. Wil je aan deze dag meedoen? Wij geven 2 plaatsen weg! De vrijwilligers starten met het voorbereiden van de workshops en het opzetten van het festival. Voor het avonddeel staat het contactmoment tussen de VIPS en de vrijwilligers centraal. Samen gaan ze als buddy’s deelnemen aan de workshops. Er zijn onder meer workshops dans, festival bouwen en dj’en.

Op 7 december is er de Valhalla Vip vrijwilligersdag. Er wordt dan een kerstfeest georganiseerd voor kinderen in de buurt van kinderboerderij de Gliphoeve in Amsterdam Zuidoost. Deze kinderen willen net als andere kinderen thuis kerst vieren. Helaas krijgen ze vanwege armoede of andere redenen geen cadeautjes of hebben geen versieringen in huis. 10,000 HOURS vindt dat kerst voor iedereen een feestje moet zijn en daarom willen ze deze kinderen samen met enthousiaste Valhalla vrijwilligers een leuke Kerstmiddag bezorgen. Ook hier kun je 2 plekken voor winnen. 

Stuur voor 15 november een mail aan team@voordewereldvanmorgen.nl met als titel: 10.000 hours en in de mail welke dag je graag als vrijwilliger mee wilt doen.

Zelf meedoen

Ook vrijwilligerswerk doen bij 10,000 HOURS? Meld je hier aan.