Duurzaam ondernemen
Geldzaken

10 subsidies en regelingen voor startende ondernemers 

Geld nodig of besparen als startende ondernemer? De overheid geeft je een financieel steuntje in de rug.
24-10-2019 - door Liesbeth
Een startende ondernemer werkt in een café achter zijn laptop waar hij bijvoorbeeld zijn administratie bijwerkt en profiteert van subsidies en regelingen van de overheid.

Profiteer als startende ondernemer van handige subsidies en regelingen van de overheid. Foto: Austin Distel via Unsplash

Als gloednieuwe ondernemer steek je tijd én geld in je bedrijf. Wist je dat de overheid startende ondernemers steunt met verschillende financiële voordelen? Handig! We zetten 10 subsidies en regelingen voor je op een rij. 

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste regeling voor alle ondernemers. Het is een aftrekpost die je van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Huh? Oftewel: een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. In 2019 is dit bedrag 7.280 euro. Zo hoef je minder belasting te betalen. Deze regeling mag je niet zomaar gebruiken. Je moet:

  • ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (gebruik als indicatie de Ondernemerscheck);
  • voldoen aan het urencriterium (minimaal 1225 uur aan je bedrijf besteden per kalenderjaar); 
  • nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.

2. Startersaftrek

De startersaftrek is een voordeel speciaal voor starters. Het is eigenlijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar van je onderneming mag je drie keer een bedrag van je winst aftrekken. In 2021 is dit 2.123 euro. Dit doe je in je aangifte inkomstenbelasting. Maar dat mag alleen als je:

  • recht hebt op zelfstandigenaftrek;
  • in de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar minstens een jaar geen ondernemer bent geweest;
  • in die vijf jaar niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt gebruikt.

3. Bijstandverlening zelfstandigen 

De Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een financiering voor onder andere ondernemers die vanuit een uitkering een bedrijf starten. Zoals een bijstands-, werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. De Bbz is een tijdelijke aanvulling op je inkomen of een bedrijfskapitaal. Vaak is dit een lening. Je moet het geld dus wel terugbetalen. Het ligt aan je situatie of je recht hebt op de bijstand vanuit de Bbz. En in welke vorm. Je gemeente kan je daarbij helpen. Daar vraag je ook de financiering aan. 

4. Starten vanuit de ww-uitkering

Ontvang je een ww-uitkering en heb je een goed ondernemersidee? Dan mag je deels je ww-uitkering behouden terwijl jij je eigen bedrijf start. Dit zijn je opties:

  • Je maakt gebruik van de startperiode: je hebt 26 weken lang geen sollicitatieplicht en kunt dus al je uren aan je bedrijf besteden. Maar je uitkering is wel iets lager, ongeveer 29 procent. Ook moet je een ondernemingsplan schrijven. Je moet hiervoor toestemming vragen aan het UWV.
  • Je krijgt geen uitkering voor de uren die je aan je bedrijf werkt:  je geeft alle uren door aan het UWV die je aan je bedrijf besteedt. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van het UWV. Je kunt direct starten. Let op: ga je minder uren werken als ondernemer, dan gaat je uitkering niet omhoog.

Op een koffiemok staat de tekst: begin. Begin je bedrijf goed en gebruik de financiële voordelen van de overheid.

Begin je bedrijf goed en gebruik de financiële voordelen van de overheid. Foto: Danielle MacInnes via Unsplash.

5. Investeringsaftrek

Een koffieautomaat voor in je koffietent of een laptop voor op je kantoor: misschien investeer je in middelen als je start met je bedrijf. Kijk dan eens naar de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met die regeling mag je een bedrag aftrekken van de winst in je aangifte inkomstenbelasting. De hoogte hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Let op: er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je bedrijfsmiddel minimaal 450 euro (excl. btw) kosten. En het totaalbedrag van je investeringen is in een jaar minimaal 2.300 euro (excl. btw). 

6. MKB-winstvrijstelling

Met de mkb-winstvrijstelling mag je als ondernemer 14 procent van je winst aftrekken. Maar, je moet wel eerst de zelfstandigenaftrek en startersaftrek (als je daar recht op hebt) van je winst afhalen. Ook moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (gebruik als indicatie de Ondernemerscheck). De Belastingdienst past de mkb-winstvrijstelling automatisch toe in je aangifte inkomstenbelasting.

7. Borgstelling MKB-kredieten

Soms kun je bij de bank geen lening krijgen als ondernemer. Meestal omdat je niet genoeg zekerheid kunt bieden met een onderpand, zoals een gebouw of machine. Met de borgstelling MKB-kredieten staat de overheid voor een deel garant voor jou. Zo weet de bank zeker dat ze haar geld terugkrijgt. Want de overheid betaalt de lening of een deel daarvan terug als jij dat niet meer kunt. Zo is het voor jou makkelijker om een lening te krijgen bij de bank.

8. Kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) is speciaal voor ondernemers die niet zoveel omzet hebben. Heb jij minder dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar? Dan hoef je geen btw te betalen aan de Belastingdienst en deze ook niet te rekenen aan je klanten. Je kan gebruik maken van de KOR als eenmanszaak, vof, stichting, vereniging of BV. Je kunt je hier aanmelden om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling

9. Investeringsfonds voor innovaties van wereldverbeteraars

Werk je aan een technische of creatieve innovatie om de wereld een beetje beter te maken? Dan is de regeling Seed Capital Technostarters misschien wat voor jou. Je krijgt dan een subsidie vanuit een investeringsfonds. Er zijn meer dan twintig fondsen die je kunt aanschrijven. Ieder fonds heeft z’n eigen aanvraagprocedure. Een fondsmanager kijkt of een investeringsfonds in jouw idee investeert.​​  

10. Erasmus for young entrepreneurs 

Heb je de ambitie om een klein bedrijf in Europa te starten? Kijk dan eens naar het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Voor maximaal 6 maanden werk je samen met een ervaren ondernemer in een ander EU-land. Zo doe je onmisbare kennis en ervaring op. 

Check alle subsidies voor ondernemers

Er zijn nog veel meer subsidies voor (startende) ondernemers. Zeker als je product of dienst past bij onderwerpen die de overheid belangrijk vindt. Zoals duurzaamheid, innovatie of internationale samenwerking. Bekijk meer subsidies en regelingen en filter op je situatie. Veel subsidies zijn voor een duidelijke doelgroep en hebben strenge voorwaarden. Verdiep je daarom goed in de subsidie en of deze past bij je bedrijf. En vraag een subsidie op tijd aan en doe dat vóórdat je begint met je project. Je krijgt meestal geen subsidie als je al met je project bent gestart. Een subsidieadviseur kan je helpen bij een subsidieaanvraag. Maar let op: zo'n adviseur moet je zelf zoeken en kost geld. 

Tip: voor vragen over landelijke regelingen van gemeentes en provincies contact je de KVK Financieringsdesk. Of stel je vraag over subsidies aan Rijksdienstvoor Ondernemend Nederland (RVO). RVO voert de subsidies uit van ministeries en de Europese Unie.

​Meer lezen

 

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!