Mensenrechten

1 cm2 van je huid voor mensenrechten 

Human Rights Tattoo tatoeëert 6.773 letters op mensen om aandacht te vragen voor mensenrechten.
28-03-2019 - door Milou

Marjorie is student aan AMFI en trotste drager van een Human Rights Tattoo.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat uit 6.773 letters. Sinds 2012 gaat het team van Human Rights Tattoo de hele wereld over om deze verklaring letter voor letter op mensen wereldwijd te tatoeëren. De bedenker van dit uitzonderlijke project is kunstenaar Sander van Bussel, hij wil de tattoos gebruiken als conversation starter over mensenrechten.

Een human rights tattoo als gespreksstarter

Kunstenaar Sander van Bussel (Tilburg Cowboys) bedacht Human Rights Tattoo (HRT) in 2012, na de moord op Keniaanse collega en mensenrechtenactivist Steven ‘Nyash’ Nyagah. Doordat de tattoo dragers herinnert aan mensenrechten, en door het als ‘conversation starter’ te gebruiken wil hij het belang van mensenrechten laten uitdragen. 'Het is een manier om de verklaring te ondertekenen, maar dan andersom; niet je naam onder de verklaring, maar de verklaring op jou.'

Welke letter je krijgt kun je niet kiezen, dat is de eerstvolgende in de declaratie van de rechten van de mens, het lettertype en de plek op je lichaam is eigen keus. Uiteindelijk wordt het één tekst gedragen door 6.773 individuen die mensenrechten koesteren en dicht onder hun huid dragen. De complete tekst, leesbaar in foto's van de tatoeages, wordt bijeengebracht op de website. Door op een letter te klikken zie je wie de drager is en wat zijn of haar motivatie is.

Human Rights Tattoo

Community kunstwerk

Afgelopen jaren was Human Rights Tattoo te vinden in Mexico, Myanmar, Tsjechië, Zwitserland, ze waren onderdeel van de Zwarte Cross - waar ze Pussy Riot tatoeëerde - en gingen naar Rusland, Hongkong en Indonesië. Er wordt vrijwel altijd samengewerkt met lokale tatoeëerders. De wereldwijde community van HRT-dragers is divers: studenten, kunstenaars, advocaten, vluchtelingen, activisiten, mensen uit de LGBT-community, topmannen uit het bedrijfsleven, artiesten en politici. Allemaal dragen ze een Human Rights Tattoo. Op dit moment zijn er 3.932 letters gezet, sinds 2012. Het gaat dus nog wat jaren duren om het wereldwijde community kunstwerk 'af' te ronden. Als alle letters gezet zijn is het kunstwerk af, en volgens Sander begint het dan eigenlijk pas.

'In een tijd waarin mensenrechten wereldwijd onder druk staan is  het belangrijker dan ooit dat mensen weten wat hun rechten zijn. Iedere tatoeage die Human Rights Tattoo zet zorgt voor een sneeuwbaleffect. Niet alleen de drager van de tatoeage wordt dagelijks herinnerd aan zijn rechten, ook zijn of haar omgeving. De tatoeages zetten aan tot gesprek én actie. Met een community van 6.773 mensen zijn dat wereldwijd duizenden gesprekken per dag. Human Rights Tattoo is geslaagd wanneer we echt impact hebben kunnen maken.' 

Human Rights Tattoo

Niet oplossen, wel impact maken

'We hebben grootse dromen. De komende jaren wil Human Rights Tattoo zich artistiek inhoudelijk blijven ontwikkelen, groeien en de impact vergroten. Wij kunnen mensenrechten problemen niet oplossen maar wel impact maken door met invloedrijke partners en platforms samen te werken. Door met talentvolle documentairemakers de plekken van de wereld te bezoeken waar de mensenrechten onder druk staan en die documentaire wereldwijd te releasen. Door tentoonstellingen te organiseren, influencers te tatoeëren en media-aandacht te generen. We dromen van een rondreizende tentoonstelling waarin de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens volledig in tatoeages te lezen is.'

Human Rights Tattoo en ASN Bank

Een voorbeeld van zo'n samenwerking is die met ASN Bank om aandacht te vragen voor mensenrechten in de kledingindustrie. Samen met ASN Bank organiseerde Human Rights Tattoo begin 2019 een tattoo-event in Mumbai om productiemedewerkers in de kledingindustrie te tatoeëren. Het doel was om hen bewust te maken van hun rechten, vooral als het gaat om leefbaar loon. Het team van HRT organiseert dit soort events ook om bewustzijn over het thema te creëren en door mensen in de kledingindustrie een podium te geven voor hun verhaal. Een leefbaar loon in de kledingindustrie is voor ASN Bank een van de langetermijndoelen van de bank.

ASN Bank werkt samen met Human Rights Tattoo om aandacht te vragen voor de mensenrechten in de kledingindustrie.

In een slaapzakje voor de deur

Het succes van Human Rights Tattoo is groot. 'We krijgen iedere dag van over de hele wereld aanvragen binnen voor een Human Rights Tattoo event.' Deze events zijn de enige plekken waar door Human Rights Tattoo getatoeerd wordt. Deelnemen kan dus door één van de Human Rights Tattoo evenementen te bezoeken. 'De beste tip die we kunnen geven is: “zorg dat je op tijd bent” want de rijen tijdens onze evenementen zijn ongekend lang en de buzz rondom het project is groot.' Wil je op de hoogte blijven van alle Human Rights Tattoo events, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

'Hoelang het ook duurt, dit ga ik doen!'

Tot slot, een tip van Sander voor ondernemers met net zulke ambitieuze en grootse plannen. “Bedenk geen 100 redenen om iets niet te doen, het gaat om de motivatie om iets wél te doen. En luister daar naar. Voor mij als kunstenaar zijn mijn tools beperkt om de wereld te veranderen. Human Rights Tattoo is voor mij een manier om wereldwijd impact te maken, om een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Toen ik aan Human Rights Tattoo begon had ik geen idee dat het zo’n succes zou zijn. Ik wist überhaupt niet of mensen zo gek zouden zijn om zich te laten tatoeëren voor de mensenrechten. Maar 1 ding was duidelijk. Hoelang het ook duurt, dit ga ik doen.”

 Waar geef jij je geld aan uit? 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!