Amsterdamse grachten weer schoon na actie Plastic Whale

Grote partijen visnetten, grijpnetten, handschoenen en vuilniszakken worden uitgedeeld aan jong en oud.

De grachten van Amsterdam worden vandaag ontdaan van al het plastic en ander zwerfafval tijdens het Oud Amsterdamsch Plastic Visschen, georganiseerd door Plastic Whale.

Schone wateren

Voor de derde keer organiseert Plastic Whale dit event om hiermee aandacht te vragen voor het zwerfafval dat de internationale wateren vervuilt. Initiatiefnemer Marius licht toe: ‘Wij willen ons inzetten voor plastic-vrije wateren wereldwijd. Daarvoor beginnen we natuurlijk bij de Amsterdamse grachten.’ Uiteindelijk wil Plastic Whale met al het opgeviste materiaal een design boot van Amsterdams grachten-plastic bouwen.  

Van al het plastic uit de Amsterdamse grachten wil Plastic Whale een boot bouwen

Een beter milieu begint bij jezelf

Onder het mo m van ‘een beter milieu begint bij jezelf’ trekt ‘s middags een stoet van tientallen bootjes de grachten van Amsterdam in. Iedereen met een boot kan deelnemen aan het event. Heb je geen boot? Geen nood, dan word je gewoon ingedeeld bij een boot met wat plekjes over!

Iedereen vischt

Niet alleen ouders met kinderen, maar ook de lokale politiek is goed vertegenwoordigd. Zo doet De Partij voor de Dieren, PvdA, Groenlinks en zelfs de VVD mee met een eigen boot. Vanessa (VVD) vindt Plastic Visschen niet alleen een links thema. ‘Dit is de derde editie en wij hebben als VVD ook elk jaar meegevaren. Een schone stad en duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van de fractie. Daarom willen wij hier niet ontbreken.’

Fanatieke visschers

Al snel zijn de grachten bezaaid met fanatiek visschende Amsterdammers. De grachten kunnen zeker een schoonmaakbeurt gebruiken. Met grote gedrevenheid worden ze leeggevist. Plasticzakken, ballonnen, lege flessen, blikjes en natuurlijk lege weedzakjes. De eerste vuilniszakken zitten al snel vol! Maar er ligt niet alleen rommel in de grachten. De VVD vist zelfs 50 euro op en doneert deze aan Plastic Whale.

Iedereen heeft veel plezier in het visschen, zo zie je maar: een handje helpen aan een beter milieu kan ook heel leuk zijn! 

Wil je meer weten over Plastic Whale of volgend jaar zelf meevissen? Kijk dan op: http://plasticwhale.org/